SF tim Biografije
Pages: 1
Daglas Adams (Douglas Adams) By: sivka Date: 21.12.2009. 09:18:43

Daglas Adams (Douglas Adams)
Smeh bez galaktičkih granica

Sposobnost da se prepoznaju obrasci umetničkog dela da bi se njima poigralo, odlika je, po tvrdnjama teoretičara, visprenih pisaca i dokaz da je žanr u kome stvaraju toliko „odrastao“ da se može kritički samoposmatrati; od Servantesove parodije viteških romana proteže se neprekinuta linija knjiga koje su zasnovane na ovim principima. I u naučnoj fantastici postoji pregršt više–manje uspelih dela koja parodiraju žanrovske šablone i ikonografiju.
Među stvaraocima koji su se poduhvatili ovog teškog zadatka ime Daglasa Adamsa (Douglas Adams, 1952–2001) svakako je jedno od najblistavijih. Adams je 1978. godine za radio BBC napisao scenario za seriju pod naslovom Autostoperski vodič kroz galaksiju (Hitch–Hikers Guide to the Galaxy). Urnebesna priča o dogodovštinama uzduž i popreko galaksije poslednjeg stanovnika Zemlje (koja je uništena jer je na trasi svemirskog autoputa) u društvu mnoštva bizarnih likova (organskih i robotskih) doživela je neslućenu popularnost tako da je 1981. snimljena i TV serija Autostoperski vodič… Adams je scenario pretočio i razvio u seriju romana: Autostoperski vodič kroz galaksiju (Hitch–Hikers Guide to the Galaxy, 1979), Restoran na kraju vaseljene (The Restaurant at the End of the Universe, 1980), Život, vaseljena i sve ostalo (Life, the Universe and Everything, 1982), Doviđenja i hvala na svim ribama (So Long, and Thanks for All the Fish, 1984) i Uglavnom bezopasni (Mostly Harmless, 1992).


101 lice fantastike, Ilija Bakić


Osnovni, humorni, ton Vodiča proizilazi iz veštog, nadahnutog parodiranja brojnih standardizovanih situacija u konfekcijskoj naučnoj fantastici; Adams majstorski vodi zaplete do grotesknog klimaksa dodajući im brze, višesmislene dijaloge. U najboljim stranicama Vodič bruji briljantnim smehotresnim apsurdom. Zbog visokih standarda koje je sebi postavio Adams nije uspeo da u svim knjigama održi tenziju ali je serija ostala samosvojni fenomen naučne fantastike. U pokušaju da se odmakne od slave Vodiča Adams je romanom Holistička detektivska agencija Dirka Džentlija (Dirk Gently's Holistic Detective Agency, 1987) započeo novi serijal koji je, nažalost, dobio samo jedan nastavak, Duga, mračna čajanka duše (The Long Dark Tea–Time of the Soul, 1988) dok je deo drugog nastavka Losos sumnje (The Salmon of Doubt: And Other Writings), štampan, zajedno sa brojnim člancima, esejima i intervjuima, u knjizi koja je izdata posle piščeve smrti. Detektiv Džentli je bio nova stepenica u razvijanju posebnog humora baziranog na naučnoj fantastici ali sa većim oslanjanjem na apsurdnost situacija koje mogu biti istovremeno i smešne i gorke. Adams je postavio nove, nezaobilazne standarde u parodijskom pogledu na žanr prema kojima će se ravnati kako čitaoci tako i budući pisci.

Odg: Daglas Adams: Smeh bez galaktičkih granica By: plotz Date: 19.03.2010. 14:51:07

Bio bih zahvalan ako eventualno možeš da mi proslediš neku informaciju o tome da li možda postoje još neka domaća izdanja pisca sličnog stila Adamsovom,gospodina Hari Harisona??Ja sam našao samo "Bil heroj galaksije",TNX Laughing
Odg: Daglas Adams: Smeh bez galaktičkih granica By: Glorija Date: 19.03.2010. 19:30:35

Imaš Đurđevićku  Laughing Wink Uporno pokušavam da je uguram u žanr ...  Embarassed Odvalila sam od smeha čitajući Kaju ...

Hej! ima i leteći tanjir na jednom mestu u knjizi !!!  jeeee Moše u SF ?  Wink Laughing