SF tim Biografije
Pages: 1
Dejvid Zindel (David Zindell) By: svetlost lutalica Date: 19.12.2009. 13:10:04

Reč – dve o Dejvidu Zindelu
Autor: Ender 71, Vektor. br. 7


"Istinsko ljudsko biće...je značenje univerzuma. Ono je zvezda koje igra.
Ono je eksplodirajuća singularnost trudna sa bezbrojnim mogućnostima."
(Iz romana "Broken God")


Američki pisac rođen 1952. sa diplomom matematičara ušao je u svet SF književnosti pričom "Dreamer’s Sleep" u magazinu "Fantasy Book" 1984. iako njegova karijera zapravo počinje kada je pobedio na takmičenju "Writers of the Future" L. Ron Habarda pričom "Shanidar" 1985.

1986. je bio nominovan za Hugo u kategoriji "najbolji novi autor".Njegov prvi roman je bio pažnje vredan i znatne dužine za debi jednog još nedokazanog autora. "Neverness" objavljen 1988. (kod nas je izdao Polaris pod naslovom "Nikadija") je izuzetno ambiciozan primer kosmogonijske priče (priča u kojoj život protoganista vodi do susreta sa pitanjima o poreklu, ontološkoj prirodi i kraju Galaksije ili Univerzuma). Mladi protagonist ima svu potrebnu kompleksnost i motivisanost da zauzme centralnu ulogu na pozornici "kosmogonijske opere" dok se priseća svog okrutnog i slikovitog života nakon što su prošle godine. Malori Ringes može nekim čitaocima delovati suviše sličan Severijanu iz "Knjige Novog Sunca" Džina Volfa (1980-83), iako Ringes uspostavlja svoju sopstvenu hladnu samobitnost. Ukoliko pak nategnemo literarna upoređivanja može se reći i da planeta na kojoj Nikadija leži podseća na ideje Džeka Vensa (Jack Vance) koji bio uzor i Džinu Volfu.

Odrastanje od mladića do muškarca Malori Ringesa je prikazano sa hladnom slikovitošću, revnosnom pažnjom prema karakteru i stalno prisutnom osećanju njegovog značaja. Svemirski pilot u Redu Mističnih Matematičara i Drugih Tragača za Neizrecivim Plamenom, Ringes konačno biva upleten u potragu za Starijim Edama koje nose poruku od važnosti za celokupnu stvarnost, susreće entitet čiji je mozak sačinjen od ganglija veličine meseca, izdaje, spasava i dolazi do razumevanja sebe i prodire u eonima stare tajne o prirodi svih stvari.

Autor "Nikadije" je romantičar, ambiciozan i vešt i sam Džin Volf ga je proglasio za "jednog od najboljih talenata koji su se pojavili od Kim Stenli Robinsona i Vilijama Gibsona – možda čak i najbolji."

Kasniji nastavci "Broken God", "The Wild", "The War in Heaven" nose ceo projekat naznačen u "Nikadiji" kroz perspektivu Ringesovog sina. Zapleti i inovacije u priči su konzistentne sa onim što je skicirano u prvoj knjizi koja služi kao neka vrsta uvoda.

Drugi Zindelov serijal "Ea Cycle" pripada u potpunosti žanru epske fantastike u najboljoj Tolkinovskoj tradiciji.

BIBLIOGRAFIJA:

Serije:

A Requiem for Homo Sapiens:
1. The Broken God (1992)
2. The Wild (1995)
3. The War in Heaven (1998)

Ea Cycle:
1. The Lightstone: The Ninth Kingdom (2001)
1. The Lightstone : The Silver Sword (2002)
2. The Lord of Lies (2003)
3. Black Jade (2005)
4. The Diamond Warriors (2007)

Romani:
Neverness (1988)

Antologije koje sadrže priče Dejvida Zindela:
Terry Carr's Best Science Fiction of the Year 15 (1986)
Full Spectrum 3 (1991)
Future on Ice (1998)
L Ron Hubbard Presents Writers of the Future Volume XV (1999)

Kratke priče:
Shanidar (1985)
When the Rose Is Dead (1991)


Homepage Dejvida Zindela