SF tim Biografije
Pages: 1
Kim Njumen (Kim Newman) By: svetlost lutalica Date: 18.12.2009. 10:59:11

KIM NJUMEN (Kim Newman)
Autor: Ender71, Vektor br. 1

Kim Njumen (rođen 31. jula 1959.) je engleski novinar, filmski kritičar i pisac fantastike.

Stalni interesi vidljivi u njegovom radu uključuju istoriju filma i horor fikciju - što je kako on navodi poteklo od gledanja ''Drakule'' Toda Brauninga kada je imao 11 godina - i alternativnu istoriju.

Dobitnik je Bram Stoker Award, International Horror Guild Award i BSFA nagrade i bio je nominovan za World Fantasy Award.

Rođen je u Londonu u odrastao u Aleru, Somerset. Obrazovan je u Dr.Morgans Grammar School u Bridžvoteru, postavka njegovog polu-autobiografskog romana “Life's Lottery” (1999) smeštena je u zamišljenoj verziji Bridžvotera gradu Sedžvoter. Studirao je Engleski na Univerzitetu Saseksa.

NE - FIKCIJA
Njumenove prve dve knjige, obe ne-fikcija, objavljene su 1985. i demonstrirale su njegov stvarački domet. “Ghastly Beyond Belief: The Science Fiction and Fantasy Book of Quotations” ko-autorstvo sa njegovim prijateljem Nilom Gejmenom, je odavanje počasti lošoj, no zabavnoj prozi u fantastičnoj književnosti. “Nightmare Movies: A critical history of the horror film 1968-88” je ozbiljna istorija horor filma.

Nakon Nightmare Movies su sledile “Wild West Movies: Or How the West Was Found, Won, Lost, Lied About, Filmed and Forgotten” (1990) i “Millennium Movies: End of the World Cinema” (1999).

Njumanovi ne-fikcijski radovi uključuju i “BFI Companion to Horror” (1996) i “Horror: 100 Best Books” (ko-urednik, 1988), za koji je dobio Bram Stoker Award for Best Non-Fiction.

FIKCIJA
Njumanov prvi objavljeni roman “The Night Mayor” (1989) bio je smešten u zamišljenu stvarnost zasnovanu na starim crno-belim detektivskim filmovima.

Iste godine pod pseudonimom “Jack Yeovil” počeo je sa doprinosima seriji romana objavljenih od ''Games Workshop'', smeštenih u svetu njihovih “Warhammer” i “Dark Future” RPG igara.

Njumanov najčuveniji roman je “Anno-Dracula”, objavljen 1992. Radnja romana odvija se 1888, tokom ubilačke terevenke Džeka Trboseka – ali u drugačijoj 1888. od one koju mi znamo, u kojoj Drakula uspeva da postane vladar Engleske. U romanu, izmišljeni likovi – ne samo iz Stokerovog “Drakule”, već i iz drugih književnih radova fikcije Viktorijanske ere – pojavljuju se naporedo sa istorijskim ličnostima. Jedan od glavnih likova, vampirica Genevieve Dieudonne, se prethodno pojavila ( u drugačijem okruženju) u njegovim “Warhammer” romanima koje je objavljivao pod pseudonimom Jack Yeovil.

“Anno Dracula” je prvi od niza romana i kraćih radova smeštenih u istu alternativnu istoriju (iako ne u isti vremenski period – do 2003. godine radnja u seriji je stigla u 1980. godinu ).

Drugi romani uključuju “Life`s Lottery” (1999) u kome se životna priča protagoniste odvija po izboru čitaoca ( slična, ali ozbiljnija verzija serije dečjih knjiga “Choose Your Own Adventure” ), “The Quorum” (1994), “Jago” (1991), i “Bad Dreams” (1990).

Njumen je takodje plodan autor kratkih priča; njegova prva objavljena priča bila je “Dreamers”, koja se pojavila u “Interzone”' magazinu 1982. Njegove objavljene zbirke kratkih priča su:

Takođe i ''Back in the USSA'' (1997) zbirka priča u koautorstvu sa Judžinom Birnom (Eugene Byrne), smeštena u alternativnu istoriju u kojoj je u Sjedinjenjim Državama došlo do komunističke revolucije početkom dvadesetog veka, a u Rusiji nije.

Mnogo njegovih priča – posebno one u zbirkama ''Seven Stars'' i ''The Man from Diogenes Club'' – sadrže likove agenata ''Diogen Kluba'', kluba za džentlmene koji je stvorio Artur Konan Dojl za priču o Šerloku Holmsu ''The Adventure of Greek Interpreter''. U Njumenovim pričama Diogen Klub je maska za super tajnu organizaciju britanske vlade, koja je opisana kao ‚‚institucija koja je tiho postojala kako bi izlazila na kraj sa stvarima koje su van delokruga regularne policije i obaveštajnih službi...

Jedan poseban niz priča fokusira se na avanture psihičkog islednika Ričarda Džepersona; te priče predstavljaju Njimenovo odavanje pošte raznim aspektima britanske kulture `70-tih kroz avanture koje podsećaju na televizijske serije iz `70-tih kao što su ''The Avengers'' i “Department S.” (verzija Diogen Kluba se takodje pojavljuje i u ''Anno Dracula'' serijalu, zajedno sa alternativnom verzijom Džepersona; i Diogen Klub serija ponekad uključuje alternativne verzije likova koji su se prvo pojavili u ''Anno – Dracula'' serijalu).

Zanimljiv je podatak da je kratka priča ''Famous Monsters'' u kojoj marsovci koji su preživeli viruse u ''War of the Worlds'' H.Dž. Velsa dobijaju zaposlenje u Holivudu, bila uključena u informacioni paket poslat na Mars Američko-Ruskom sondom 1994.

Njumen je i autor jednog ''Doctor Who'' romana ''Time and Relative'' objavljenog 2001.

Tema kojoj se Njumen u svojoj književnosti stalno vraća je njegova sklonost ka reinterpretiranju istorijskih ličnosti (posebno iz industrije zabave) i likova iz dela drugih autora u drugačijoj okolini, ili u realističnim alternativnim istorijama ili u potpunoj fantaziji. Neke od ovih likova kao što je npr. Drakula je vrlo lako prepoznati. Mnoge druge, posebno manje važne likove Njumen preuzima iz niza zaboravljenih i opskurnih filmova i književnih radova i mogu se smatrati skrivenim iznenadjenjem za čitaoce koji ih mogu opaziti.
Na našim prostorima Kim Njumena možemo videti redovno kao komentatora i kritičara u emisijama ''Sci-Fi Saved My Life'' na ''Discovery Channel''.

ANNO DRACULA serijal
''Anno Dracula'' serija romana i priča Kima Njumena – nazvana po ''Anno Dracula'' (1992) prvom romanu u seriji – je fantazijska književnost zasnovana na pretpostavci o alternativnoj istoriji u kojoj junaci romana ''Drakula'' Brema Stokera ne uspevaju da zaustave osvajanje Velike Britanije od strane Grofa Drakule što rezultira svetom u kome su vampiri uobičajena i sve više dominantna pojava u društvu.

Serijal je poznat po pažljivo istraženim istorijskim postavkama i autorovom korišćenju kako istorijskih ličnosti i izmišljenih likova u odgovarajućim periodima. Iako je Drakula centralna figura oko koje je se odvijaju dogadjaji u serijalu, u samim knjigama on se vrlo malo pojavljuje, i to obično na samo nekoliko strana u klimaksu radnje svake knjige.

Delovi serijala su dobili nagrade od ''Dracula Society'' , ''Lord Ruthven Assembly'' i “International Horror Guild”, i bili su nominovani za ''Bram Stoker Award'' i ''Sidewise Award for Alternate History''.

Seriju trenutno čine tri romana i brojne kratke priče i novele.


ROMANI

ANNO DRACULA (oktobar, 1992.)
1888. Kraljica Viktorija je udovica i Drakula postaje njen novi muž i počinje sa svojom vladavinom nad Velikom Britanijom. Pravi spisak vampira (iz filmova i književnosti) izlazi na svetlo dana iz skrivanja i zadobija novi društveni status. Ali za novi režim ne ide sve glatko: Džek Trbosek hara ulicama Londona ubijajući prostitutke vampirice. Čarls Boregard (ljudsko biće) agent Diogen Kluba dobija zadatak da uhvati ubicu i nadje se umešan u zaveru za oslobadjanje Engleske od Drakuline vladavine.

Neobično za ovaj serijal, nekoliko od pozajmljenih likova u ovoj knjizi nisu direktno povezani sa vremenskim periodom dogadjaja. Na primer junakina Ženevjev Dijedon potiče iz jednog od Njumenovih ranijih romana, i Karl Kolčak ima kratko pojavljivanje kao reporter koji prati slučaj Trboseka.

Roman ''Anno Drakula'' je osvojio nagrade ''Dracula Society Children of the Night Award'', ''Lord Ruthven Assembly's Fiction Award'', ''International Horror Guild Award'' za Najbolji Roman, i bio je nominovan za ''Bram Stoker Award'' za Najbolji Roman.

''The Encyclopedia of Fantasy'' klasifikuje ''Anno Drakula'' kao ''rekurzivnu fantastiku'' i dalje objašnjava rad kao ne sasvim striktan ''stempunk'', već sa odjekom obrade Londona 19. veka na način ''gaslight romance'' (Encyclopedia of Fantasy, str. 803, 896).

''THE BLOODY RED BARON'' (novembar, 1995).
Prvi Svetski Rat. Drakula staje na stranu Nemačke protiv Engleske, ali se vampiri, sada deo svakodnevnog života, bore na obe strane. Crveni Baron je nadimak istorijske ličnosti, pilota Manfreda fon Rihthnofena, koji u ovoj izmenjenoj istoriji vodi eskadrilu čudovišnih letećih vampira. ''The Bloody Red Baron'' je nominovan za ''Sidewise Award for Alternate History''.

''DRACULA CHA CHA CHA'' (novembar 1998, takodje objavljen i pod naslovom ''Judgment of Tears'') 1959. Svi vampiri koji su neko i nešto se okupljaju u Rimu za Drakulino venčanje, ali misteriozni ubica vampira slobodno hara. Događaji se komplikuju dolaskom Britanskog tajnog agenta Hemiš Bonda u poteri za ruskim super-špijunom koji nigde ne ide bez svoje mačke (veliki uticaj na postavku i atmosferu knjige imaju filmovi Federika Felinija i nekoliko njegovih likova se pojavljuju u romanu).

''JOHNNY ALUCARD''
1980. Njumen je izjavio da radi na četvrtom romanu u serijalu. Nekoliko od novela koje će sada biti navedene sadrže materijale koji će biti inkorporirani u tu knjigu.


KRATKE PRIČE I NOVELE

''RED REIGN'' 1888.
Napisana 1991, ova novela je prvi rad u serijalu. Kasnije je proširena u roman Anno Dracula. Prvi put je objavljena u ''The Mammoth Book of Vampires'', 1992.

''CASTLE IN THE DESERT''
1977. Narator priče u prvom licu, privatni detektiv, istražuje smrt svoje bivše žene, koja je nađena na dnu njenog bazena sa probodena čeličnim kolcem, i nestanak njene ćerke, poslednji put vidjene u gomili vampirskih kultista (detektiv iako nije imenovan u priči je očigledno Filip Marlou Rejmonda Čendlera, a njegova bivša žena je lik Linda Loring, kojom se Marlou oženiou u Čendlerovom poslednjem nezavršenom romanu ''Poodle Springs'')

''COPPOLA'S DRACULA''
1976. Frensis Ford Kopola pravi film po kome će uvek biti zapamćen – adaptaciju ''Drakule'' sa Marlonom Brandom u ulozi Drakule i Martinom Šinom kao Džonatanom Harkerom (Da, to je ''Apocalypse Now'', u kompletu sa svim čuvenim citatima i pehovima tokom snimanja, sniman u Rumuniji umesto na Filipinima.) Filmska ekipa se sprijateljuje sa mladim rumunskim vampirom, koji odlazi sa njima kada se vrate u Ameriku. ''Coppola s Dracula'' je dobio ''International Horror Guild Award'' i nominovan za ''Bram Stoker Award''. Prvi put objavljeno u ''The Mammoth Book of Dracula'', 1997

''ANDY WARHOL`S DRACULA''
1978. Nju Jork. Džoni Pop, mladoliki vampiri koji je došao u Ameriku sa Kopolinom filmskom ekipom nalazi svoje mesto u novoj domovini, na putu ka svom cilju da postane novi Drakula. Postaje bogat (stvara lanac prodaje narkotika ''drak'' napravljenog od vampirske krvi) i društveno uspešan (sprijateljuje sa mnogim slavnim ličnostima, uključujući Endi Vorhola), ali rizikuje da sve izgubi kada se mnogi neprijatelji koje je stvorio udružuju protiv njega.

''WHO DARES WINS''
30. april, 1980. Rumunsku ambasadu u Londonu su zauzeli borci za slobodu koji žele da Transilvanija postane domovina za nemrtve. Dok se britanski specijalci spremaju za napad, novinarka vampirica Kejt Rid je pozvana u ambasadj da se susretne sa vodjom terorista (ekvivalentni dogadjaj u stvarnoj istoriji je opsada iranske ambasade u Londonu 1980.)

''THE OTHER SIDE OF MIDNIGHT''
1981. Orson Vels prima novac od misterioznog izvora da napravi konačnu filmsku verziju Drakule, i unajmljuje privatnog detektiva da sazna ko i zašto stoji iza toga (Naslov kombinuje naslove dva Velsova filma: Chimes of Midnight i The Other Side of the Wind, koji nije završen usled Velsove smrti 1985. ) ''The Other Side of Midnight'' je nominovan za ''Sidewise Award for Alternate History''.

''YOU ARE THE WIND BENEATH MY WINGS''
1984. Tajna špijunska misija u kojoj agenti-vampiri rade na zbacivanja Čaušeskuovog režima u Rumuniji.

''CONCERT FOR TRANSYLVANIA''
Još neobjavljeno. Verovatno će biti objavljeno kao deo Johnny Alucard romana.

''DEAD TRAVEL FAST''
Objavljena u antologiji ''Dracula in London'', ovaj priča se bavi Drakulinim delima tokom događaja u originalnom Stokerovom romanu. Iako tehnički nije deo ''Anno Dracula'' serijala, pošto se dogadja pre nego što se radnja ''Anno Dracula'' razdvoji od radnje u ''Drakuli'', može se smatrati dodatkom seriji. U ovoj priči, Drakula posećuje jednog od prvih proizvodjača automobila.

NJUMENOVI VAMPIRI
Njumenov serijal predstavlja vampire kao manje ili više prirodna bića, koja prolaze kroz biološku promenu azmenom krvi. ''Mi smo prirodna bića, kao i svako drugi...'' jedan vampir kaže. ''Nema u tome magije...'' Iako suočena sa činjenicom neobjašnjivog nedostatka odraza u ogledalu kod vampira nastavlja ''Možda malo magije...samo dodir.''  

Njumenov serijal okuplja likove iz velikog broja legendi i fikcijskih radova koji portretišu vampire na mnogo različitih načina. On pokušava ovo da delimično objasni konceptom ''krvne loze'', kojim se odredjene vampirske osobine prenose od vampira do vampira. Lord Rutven, britanski premijer govori o Drakuli:

''Postoji teško bolestan oblik u njegovoj krvnoj liniji. To je bolest koju on širi. Smatraj sebe srećnim što si od moje krvne loze. Ona je čista. Mi se ne možemo pretvarati u slepe miševe i vukove, moj sine u tami, ali mi ne nismo truli do kosti isto tako, i ne gubimo naše umove u ubilačkoj pomami.''

Neki vampiri imaju averziju prema raspećima, svetoj vodi i sličnom, ali Njumen ovo objašnjava kao sujeverje, vampiri bez takvih ''smešnih ideja'' ne pokazuju ustezanje od religioznih simbola. Beli luk, takodje, ima efekta samo na vampire koji veruju u folklorne priče o njima.

Jedna osobina koju svi vampiri imaju je sposobnost skoro momentalnog zarastanja rana. ''Vampirska fiziologija je takva da rana koje su im nanesen sa običnim oružjem zarastaju skoro odmah...'' stručnjak za vampire Dr. Džekil kaže u Anno Dracula. ''Tkivo i kost se regenerišu, kao što gušteru izrasta novi rep. Srebro ima protivdejstvo na ovaj proces. Ipak, bilo koji znatan prodor kroz vitalne organe izgleda da uzrokuje pravu smrt...'', objašnjavajući zašto je kolac kroz srce efikasna taktika protiv vampira.

Sunčeva svetlost je takodje opasna za vampire, posebno novorodjenje – one koji su nedavno pretvoreni u nemrtve. Stariji vampiri sa godinama ili vekovima iskustva mogu tolerisati sunčevu svetlost iako ih iscrpljuje.

Njumenovi vampiri moraju da piju krv kako bi preživeli, iako uzimanje krvi ne mora da bude fatalno za žrtvu i često je dobrovoljno. Zaista, nekoliko likova u ''Anno Dracula'' su vampirice prostitutke kojima toplokrvni ljudi plaćaju za privilegiju da im one sišu krv tokom seksualnog odnosa.

Životinjsku krv vampiri takođe koriste, kao drugorazrednu zamenu za ljudsku krv.

Odg: Kim Njumen (Kim Newman) By: Goran Skrobonja Date: 03.06.2010. 00:31:04

Ovu knjigu možete očekivati pre ovogodišnjeg letovanja (osim ako ne letujete u predsezoni):