SF tim Serije
Pages: 1
Svemir 1999 (Space: 1999) By: dan555 Date: 13.10.2009. 04:52:41

Svemir 1999 (Space: 1999) (1975-1977)

Stara serija, od pre više od tri decenije, ali jedna od klasika, a mnogi je vide kao kultnu. I dan-danas se ažuriraju sajtovi koje vode njeni fanovi.
Rađena je ozbiljno, kao kruna celog niza SF-serija koje je radio bračni par Anderson, Geri i Silvija.
U "Svemir" su ugradili iskustvo stečeno dotadašnjim radom, kao i neka tehnička rešenja iz prethodnih serija.Svemir 1999 je žanrovska kombinacija baš po mojoj meri - tvrda naučna fantastika + svemirska opera.
Pamtim je pre svega po sjajnim maketama brodova i odličnoj scenografiji unutrašnjosti baze Alfa na Mesecu, kao i interijeru brodova i mesta na stranim svetovima.

"Svemir" je bazu Alfa nasledio od prethodne serije koju su producirali Andersonovi - "UFO" je tokom prve sezone imao bazu na Mesecu a za drugu sezonu je pripremana veća. Kada je odlučeno da se umesto druge sezone UFO-a radi potpuno nova serija, nova baza je postala Alfa, mesto događanja Svemira 1999.
Makete brodova i scenografija su, ne samo po mom mišljanju, najbolji deo "Svemira". Rađene su pod velikim uticajem Kjubrikove "Odiseje", a specijalne efekte je pravio čovek koji je radio i na "2001".
Pri izradi brodova pažnja je posvećena njihovoj funkcionalnosti, a ne blještavim futurističkim elementima. Upravo taj realizam je ono što me je privlačilo i u čemu sam najviše uživao dok sam je gledao.

Šatlovi koji se koriste za transport po Mesecu i istraživanje planeta pored kojih se prolazi, zovu se Orlovi. Osnova im je ista - kabina, konstrukcija od cevi u sredini i pogonske grupe pozadi i po dve na oba boka. U sredini, zakačene za cevi, nalaze se različite kabine; teretne, putničke, istraživačke...


(transportni i istraživački orao)

Voleo sam da gledam poletanje i sletanje Orlova sa/na poletne staze, koja je zapravo velika lift-platforma. Orao bi svaki put na početku "izrigao" izduvne gasove raketnih motora na sve strane i pri tome nije mnogo bitno što je moj Trabant pri paljenju ispuštao veću količinu dima od ogromnog šatla na poletanju, delovalo je moćno. Very Happy

Loše su rešeni izlazni gasovi raznoraznih vanzemaljskih raketa, deluju kao da su iz filmova o Flašu Gordonu od pre drugog svetskog rata. Nešto malo vatrice i to je sve, kao da su upalili upaljač a ne moćni raketni motor.

Unutrašnjost baze je prostrana, kulise su dobro odrađene, pomalo praznjikave za SF seriju, ali to je ipak snimano pre više od 30 godina. I one deluju veoma upotrebljivo i realistično. U drugoj sezoni baza je malo našminkana novim panelima za glavni računar i raznobojnim lampicama.

Maketa baze, za kadrove spolja deluje lepo, ali ne tako moćno kao Orlovi i interijer. Naročito su slabo prikazane mnogobrojne eksplozije delova baze u kojima se lako primeti da je u pitanju maketa. Blokovi baze se raspadaju baš kao što bi to radio karton, a ne betonski zidovi, od kojih je baza, jel'te, valjda napravljena. Same eksplozije su solidno odrađene.


(1. komunikator-daljinski, 2. lasersko oružje)

Realizam se ogleda i u glavnom sokoćalu za komunikaciju, takođe nekoj vrsti univerzalnog daljinskog upravljača kojim se otvaraju vrata. Svi ga nose za pojasom a veličine je otprilike prve generacije mobilnih telefona, znači poprilična "ciglica". Dok komunikator iz ST TOS skoro nikada ne vidimo dok radi, ovaj je često u krupnom planu. Ima minijaturni TV ekran na kojem se lepo vidi sagovornik, što se masovno prikazuje u mnogim epizodama.

Deo ekipe koja se bavila tehničkim delom stvaranja "Svemira" kasnije je radila na nekim veoma značajnim projektima - "Osmi putnik", "Flaš Gordon" iz 1980., "Outland", Zvezdanim ratovima ep.V...

Kostimi su ni tamo ni vamo - s jedne strane prate liniju tela, a sa druge deluju vrećasto, u njima čak ni lepo građene glumice ne izgledaju dobro. Kostimi prate ondašnju modu, sve uniforme imaju "zvoncare" - pantalone sa širokim nogavicama koje se pri dnu još više šire. Različita zanimanja ili zaduženja su označena raznobojnim rukavom (levim, ako sam dobro zapazio). Drugih detalja nema, barem ne tokom prve sezone.

Scenario se često bavi filozofskim pitanjima ili opštim psihološkim temama, pa su i razrešenja epizoda na tom nivou.
Tokom prve sezone vanzemaljci služe uglavnom za preispitivanje ponašanja same posade. Nema dobro razrađenih v-ova u stilu Zvezdanih staza.

Radnja teče polako, sa prilično zadržavanja na licima glumaca. Kamera se kreće ravnomerno, bez dinamičnih rezova i rakursa. Ipak, uz malo strpljenja može da se prati, pa čak i da bude zanimljiva.

Likovi su ostali nerazrađeni. Komandant stanice je samo komandant, lekarka - lekarka, pilot - pilot... Tokom prve sezone se nimalo ne rasvetljavaju ličnosti likova. Svi su tu samo da kroz njih teče radnja.

Silvija Anderson je bila protiv angažovanja američkih glumaca za glavne role, ali viša instanca je odlučila drugačije.


(posada iz prve sezone)

Barbara Bejn, glavna lekarka, imala je tada 44 godine, ali je izgledala barem 10 godina starije. Ako pretpostavimo da je ciljna publika tada bio muškarac mlađi od 30 godina, žena starija 15-ak godina od njega, koja izgleda kako izgleda, ne može da bude glavna ženska. Potpuni promašaj...

Landau je sasvim druga priča, dobar je glumac i predstavlja veliki plus seriji. On glumi komandanta Alfe, kapetana Koniga. Glavni je lik oko koga se sve vrti.
Landau je u to vreme bio prilično popularan i zauzet glumac. Njegovim angažovanjem se želelo podići američkoj publici jer su planirali prodor na američko tržište. Ne znam kome je palo na pamet da angažuje i njegovu tadašnju ženu, Bejnovu. Ako je Landau to postavio kao uslov, još i da im oprostim ovu grešku ali ako su pomislili da će glumica koja nije odmakla dalje od uloga u TV serijama opravdati status zvede, očito su se prevarili.
Bejnova ne samo što ne "izgleda" nego nije ni dobra glumica, na žalost.

Ostali iz ekipe su sasvim solidni, ništa čudno za jednu britansku seriju.

Generalno, većina glumaca je prematora za SF akcionu seriju.

Druga sezona je donela prilične promene - tolike da se skoro može reći da je u pitanju drugačija serija sa istim glumcima, mestom događanja i scenografijom.
Na kraju prve se bračni par Anderson rastao a kasnije i razveo, pa se produkciji pridružila druga ekipa, koja je naglasak stavila na akciju. U pravljenju serije primat su dobili Amerikanci, koji su se trudili da je prilagode svom ukusu.

Najznačajnija prinova u producentskom timu je bio Frejberg, koji je radio poslednju sezonu ST TOS-a. Rešenja iz Zvezdanih staza je preneo i u "Svemir" pa druga sezona pomalo liči na ST, ali ne preterano.


(al' smo srećni zbog novih uniformi)

Uniforme su redizajnirane, dobile su oznake, ambleme, lične ID-kartice sa slikom, složeniji i raznovrsniji kroj. Žene najzad dobijaju haljine i suknje. Smile

Najveća promena je novi član posade Maja, vanzemaljac sa mogućnošću menjanja oblika svog tela (metamorf). Može postati ptica, lav, insekt, neki drugi vanzemaljac... šta god joj padne na pamet. Namera producenata je očito bila da Maja, kao mnogo mlađa, zameni doktorku u ulozi glavne ženske u seriji. Ko voli devojke sa zulufima do pola obraza i crnih ušiju došao je na svoje... (nisu zapravo zulufi, ali baš tako izgledaju)
Majin lik donekle ima sličnu ulogu kao Spok u TOS. Takođe je oficir za nauku, a kroz nju se Alfanci određuju kao ljudi prema stranim vrstama. Za razliku od Spoka, Maja itekako ima emocije i ne skriva ih.

Konig i doktorka su odjednom u neskrivenoj ljubavnoj vezi.
Uneti su i elementi humora u međuljudske odnose, kao i flert. Posada se čak i zabavlja, smeje, šali... Atmosfera na Alfi je mnogo opuštenija.


(više lampica na zidovima u drugoj sezoni)

Zidovi u kontrolnoj sobi su dobili mnogo više svetlucajućih lampica, a kartice na koje računar štampa podatke su postali standardizovanih dimenzija sa obojenim ivicama. Malo šminke i za računar. Smile
Sve u želji da se privuče što više publike.

Dotadašnji glavni naučnik, Viktor, nestao je bez objašnjenja, kao još neki stalni likovi.
Na njihovo mesto su došli likovi koji tokom prve sezone nisu čak ni pomenuti, što je neprirodno ako se uzme u obzir da se sve dešava među 300 članova posade, bez mogućnosti dopune ljudstva. Ne mogu tek tako da se pojave novi likovi. Još jedna nelogičnost u radnji.

Epizode sada počinju špicom a ne uvodnom radnjom kao u prvoj sezoni.
Promenjena je i muzička tema špice.
Muzika u seriji mi se dopada, naročito uvodna za prvu sezonu.


(pogled na vanzemaljski svemirski brod iz kabine Orla)

Jedna od boljih ep. je 2x04 "Trenutak ljudskosti", u kojoj androidi žele da ubiju preostale ljude na svojoj planeti ali ne znaju kako jer nikada nisu videli nasilje, pa pokušavaju da nateraju par članova Alfe da iskažu agresiju, da bi od njih naučili. Svetli trenutak ep. je kada jedan android "čitajući" Šekspira shvata šta sve može biti motiv za ubistvo - zanimljiv način upotrebe Šekspira. Smile

Mur, kreator nove BSG, je koristio za špicu isto rešenje monaže, tz. "tizer intro", za uvodne sekvence BSG-a kao što je bilo u "Svemiru". To je bio popularan početak epizoda u Americi tog vremena. Još jedan ustupak "Svemira" američkoj publici.


(a ko je to u ružičastom... mlađana Džoan Kolins)

Tokom cele serije gostovalo je mnogo dobrih i/ili poznatih glumaca, što je još podiglo kvalitet glumačkog ansambla. Da pomenem neke: Kristofer Li, Džoan Kolins, Ian Mekšejn...

Radnja serije počinje 13.9.1999. godine, četvrt veka u budućnosti u odnosu na vreme snimanja serije.
Sav nuklearni otpad sa Zemlje se skladišti na tamnoj strani Meseca. O njemu se brine posada od 311 osoba na bazi Alfa na Mesecu. Komandant baze je Džon Konig (ili Kenig, različiti glumci u seriji različito izgovaraju to prezime), glavna lekarka i desna ruka komandanta je dr. Helena Rasel. Oni su glavni likovi.
Uz njih su stalno prisutni: glavni naučnik prof. Viktor Bergman, šef pilota i treći po rangu na stanici Alan Karter, analitičar Sandra Benes, glavni 'mali od računara' Dejvid Kano, itd. U drugoj sezoni su neki likovi uklonjeni a dodati su novi, o tome sam već napisao.

Greškom jednog člana posade dolazi do ogromne eksplozije svog tog nuklearnog goriva (istrošenog, doduše) i Mesec biva izbačen iz orbite oko Zemlje i odbačen u svemir, kroz koji luta bez mogućnosti kontrole pravca i brzine. Nekada naleti na anomaliju pa biva prebačen više svetlosnih godina unapred, nekada mu vanzemaljci promene pravac... jednostavno rečeno, vrluda kroz galaksiju.


(provera nuklearnog otpada pre eksplozije)

Alfijanci, kako su se prozvali članovi posade stanice, traže naseljivu planetu, gde bi mogli da se skrase jer baza ne može da im omogući opstanak beskonačno dugo.

Pri tom lutanju sreću razne prirodne a i neprirodne pojave, vanzemaljce, prijatelje, neprijatelje...
Malo pregovaraju, malo pomažu v-ima, malo ratuju...
Baš kao u svakoj sličnoj svemirskoj operi.
Prva sezona je prilično "svoja", bavi se pretežno metafizičkim (ne gledajte u mene, tako piše na Vikici Very Happy) temama, a akcije ima ali mnogo manje nego u sličnim serijama. Tek u drugoj sezoni "Svemir" donekle počinje da liči na Zvezdane staze, Izgubljene u svemiru i sl.

Epizode su svaka za sebe, nema radnje koja bi se provlačila kroz celu seriju.

A sada malo o "tamnoj strani" serije.

Žalosno je što serija u koju je očito uloženo mnogo zanatskog znanja, talenta, truda, koja je rađena ozbiljno i nije neka "ŽLj" produkcija, nema bolji scenario. Prosto je neverovatno koliko su scenaristi napravili omašaka. Isto se odnosi na scenografe. Mnogo, previše, što sitnih, što ogromnih grešaka.

Ovome možemo dodati svojevrsnu štednju, koja se ogleda u stalnom korišćenju istih kadrova. Recimo, delovi baze su povezani podzemnim (podlunarnim?) sistemom cevnog transporta, nešto kao metro, koji je uvek, ali baš uvek, prikazan istim snimkom dolaska i odlaska cilindričnog "voza".
Takođe, stalno se koristi snimak u kojem se tri Orla prestrojavaju u formaciju za napad, skreću u desnu stranu jedan po jedan.
Ovo nisu greške, ali umanjuju kvalitet serije.

Kao da je Andersonovima i ekipi ponestalo snage da dovrše posao kako treba, da ga ispoliraju i postignu najviši kvalitet. Kvalitet jeste vidljiv u elementima koje sam gore već pomenuo, ali nedostaje neka vrsta "lekture i korekture" u vidu ispravljanja nedoslednosti. Ovo se pre svega odnosi na scenografiju, računare i sl.


(a di su piloti? unutrašnjost Orla)

Osnovnoj postavci u radnji, s druge strane, jednostavno nema pomoći - u pitanju je ogromna glupost.

DakleM, tako velika eksplozija bi ili uništila Mesec ili bi od njega odvojila pozamašno parče. Nikako ne bi mogla da posluži kao raketni motor.
Čak i da uspe da "pogura" Mesec, eksplozija se desila na tamnoj strani, suprotnoj od Zemlje, dakle, Mesec bi se sjurio na našu planetu. Kako je uspeo da je "preskoči" verovatno nemaju pojma ni "genijalni" scenaristi.

Pošto je "zaobišao" Zemlju, Mesecu bi do najbliže zvezde trebalo barem 5 godina brzinom bliskom svetlosnoj. A u seriji, Mesec švrlja od zvezde do zvezde samo tako, kao da ima vorp-pogon. Da pritom zanemarimo kolika količina energije je potrebna da toliko masivan objekat ubrza skoro do brzine svetlosti...

Naši junaci pored planeta obično prolaze nekoliko dana. Dovoljno sporo da šatlovi pogonjeni hemijskim motorima mogu da slete na njih, borave neko vreme i vrate se u bazu. Da bi to bilo moguće, Mesec bi između zvezdanih sistema morao da leti brže od svetlosti, zatim da prikoči i pored planeta leti sporo, pa onda opet "legne" na gas do sledeće zvezde. (užas)
Ovo nije moguće svariti ni uz cisternu piva...

Grešaka i nelogičnosti ima na tone...

Unose strani objekat i ispituju ga bez ikakve zaštite. Taj malecki objekat za par trenutaka na Mesecu napravi atmosferu...ccc
U istoj ep. čim ustanove da se novi vazduh može disati, svi ti odrasli ljudi odmah prave parti-piknik sa sve igranjem tenisa na otvorenoj površini Meseca. Vazduh miriše "na selo"... a to što je Mesec prekriven sitnom prašinom koja se diže na najmanji pokret, nikom ništa. Plus, komandant 'ladno spusti staklo na prozoru komandne sobe. Koja budala bi projektovala bazu na Mesecu sa prozorima koji se otvaraju?!?
Čak i kiša počne da pada (otkuda tolika vlaga???) a cela posada, uključujući glavnog naučnika, to razdragano posmatra i nikome ništa nije sumnjivo, nikome da padne na pamet da je to nemoguće.

Članu posade se nešto desi, čovek padne, komandant skoči da mu pomogne a glavna lekarka se samo okrene u stolici i nezainteresovano posmatra.


(glavni računar izbacuje traku sa rezultatom)

I pored mnoštva monitora po bazi, glavni računar, koji je prikazan kao ceo jedan zid glavne kontrole, izdaje rezultate na papirnoj traci širine jednake fiskalnom računu i dužine desetak centimetara. I na to stane kompletan izveštaj o nekoj novoj planeti.

Unos podataka se vrši pritiskom nekoliko NEOBELEŽENIH tastera koji su raspoređeni u nekoliko redova različitih boja.


(aj' snađite se među ovolikim neobeležanim dugmićima...)

I inače, sve komande se izvršavaju pritiskom nekoliko dugmića, tastature nigde nema. Najsmešnije je što se nalozi računaru mogu dati i glasom, ali to se radi vrlo retko. Glavno sredstvo komuniciranja sa računarom je ta uzana papirna traka.

Računar je, inače, toliko "moćan" da je u odsudnim trenucima glavni naučnik brži od njega računajući pomoću stare dobre olovke.

Ili, Vojadžer putuje godinama pogonjen nekim super-ultra motorom za velike brzine. Greškom je usmeren ka Alfi u koju će udariti, kad uspeju da mu isključe taj super-motor Vojadžer se elegantno okrene za 180° uključi običan hemijski motor i njime poništi dotadašnju ogromnu brzinu. Čemu onda taj drugi motor?


(orao na uzletištu)

"Ultrasonična magnetna izobličenja..." rofl...

Nisam brojao koliko žrtava su imali, ali ginu kao da su na Galaktici. Na početku druge sezone kažu da ih ima nešto malo manje od 300, što znači da ih je izginulo svega desetak, još jedno neslaganje.

Razrešenja zapleta su (pre)često ili potpuno neobjašnjena, iznenadna ili čak u suprotnosti sa prethodnom radnjom.

I tako dalje... i tome slično... u beskraj... katastrofa!!!Serija ima pune dve sezone, sa po 24 epizode.

Prva epizoda je snimljena još 1973. ali serija je počela da se prikazuje tek 1975. Davana je u čak 96 zemalja a u mnogima je postala veoma popularna. I naša Juga je na spisku zemalja u kojima je publika volela "Svemir". Very Happy
U malom broju zemalja je serija prikazana u celosti, to se nije desilo čak ni u svim delovima Velike Britanije.
Veliki planovi o prodoru u Ameriku nisu se ostvarili. Nijedna velika TV stanica nije bila zainteresovana za otkup pa je na kraju prikazana kroz mrežu malih, nezavisnih TV kuća.
Neki TV kanali je povremeno i danas prikazuju, ali potpuno remasterizovanu verziju. Tako tehnički osavremenjenu moguće ju je kupiti na DVD-ju.

Spajanjem po dve epizode uz dodavanje nekih izbačenih kadrova napravljeno je četiri TV filmova:
Destination: Moonbase Alpha (1978)
Alien Attack (1979)
Journey Through the Black Sun (1982)
Cosmic Princess (1982)

Snimljen je i kratki fan-film koji na neki način završava seriju, Message from Moonbase Alpha (1999). U filmu glumi Zienija Merton (Sandra Benes u seriji).Serija ima mnogo fanova. Možete ih pronaći na raznim sajtovima posvećenim Svemiru 1999.

Ako se pitate kako sam mogao da gledam ovu seriju, odgovor je relativno lak, dovoljno je dobra da se može gledati. Osim toga, dok sam bio mlad, mogao sam da progutam što-šta loše u SF romanima, filmovima i serijama ako su nudile dobru zabavu i koliko-toliki kvalitet.
Gledao sam je i smetale su mi gluposti koje mi smetaju i danas, ali eto... to je moj omiljeni žanr, pa mu mogu oprostiti i poneku glupost...

I pored svih mana, mislim da je "Svemir 1999" serija vredna gledanja čak i za današnje mlade SF fanove.
Ako ništa drugo, stekla je status kultne SF serije i valja se upoznati sa njom.

A meni budi sećanje na neka mnogo lepša vremena...

Uzletanje Orla (500Kb)

Voleo bih da još neko ko se seća "Svemira" napiše svoje utiske i mišljenje.

Kako je SciFi stigao u naše krajeve, možda ćemo imati priliku da na redovnom kablovskom programu pogledamo i ovu seriju. To bi bila prilika da i mladi vide šta se nekada gledalo i prokomentarišu je.

http://www.imdb.com/title/tt0072564/
http://en.wikipedia.org/wiki/Space:_1999


Čemu prikaz ovako stare serije?
Pokušajte da nađete na našem parčetu interneta nešto o Svemiru 1999, staroj BSG, Blejkovoj sedmorci, UFO-u i sličnim starim ali poznatim i značajnim SF serijama. Najviše što se može videti su usputna pominjanja u raznim forumima i u najboljem slučaju, prikaz od par rečenica.
Mislim da zaslužuju više, da ih se podsetimo opširnim prikazima.
Odg: Space: 1999 - Svemir 1999 By: valiant68 Date: 13.10.2009. 13:07:17

Dane do neba ti hvala. Kad si postavio slike i tekst, secanja su pocela da naviru. To je prva sf serija zbog koje sam se primio na ovaj zanr. Cak sam imao i traume kad je stradala jedna zenska a ispostavilo se da je robot. Danima nisam mogao da prezalim, budjenje emocija - tako bi nazvao taj period. Nisam propustao da gledam seriju. Ufo, tu se samo secam slicica, tad je bila muka sa televizorima. Nakon toga je dosla serija Blejkova sedmorka, Galaktika i konacno Ratovi zvezda. Nakon toga ni jedan zanr me nije toliko privukao.
 Ono sto je tebi zasmetalo meni se dopalo. Sada kad snimaju film, toliko ima efekata da mi oci prosto ne stizu da pohvataju detalje. Ostajem zagrizeni ljubitelj prvih delova Star Wars-a.
Nadam se da nas glavni bibliotekar Nesa ima serijal u kolekciji.
Od mene Dane imas poklon za ovaj prikaz, dal u vidu nekog soka il poslastice, biraj.
Odg: Svemir 1999 (Space: 1999) By: dan555 Date: 19.10.2009. 00:58:12

Dodao sam slike u prikaz.
Odg: Svemir 1999 (Space: 1999) By: Sal Date: 19.10.2009. 02:03:36

Ja se secam samo "Eagel-a", ali samih radnji ne.

Secam da mi je majka pratila tu seriju u njemackoj, na crno belom "Nordmende" televizoru koji smo onda imali...

A secam se jako dobro da sam Eagle-a sklapao lego kockicama.....

Nesto slicno ovome....ali ipak malo bolje (imao onda dve kantice elemenata.. Smile )
 
Odg: Svemir 1999 (Space: 1999) By: Nesa Date: 19.10.2009. 03:50:51

Mislis ovakav


 Laughing Laughing Laughing
Odg: Svemir 1999 (Space: 1999) By: dan555 Date: 19.10.2009. 15:27:53

Što ja nisam imao ovo kad sam biJo malji deca!?! Shocked waaa
(ah, da, bio sam već u gimnaziji kada je išla serija... grrr)
Odg: Svemir 1999 (Space: 1999) By: MasterYoda Date: 19.10.2009. 20:13:26

Slike...bude sjećanja.
Odg: Predstavite se By: Nesa Date: 13.12.2010. 16:20:38

Pozdrav za Drazena23. pozdrav

Citat: drazen23  13.12.2010. 15:48:02
Koju godinu kasnije je
prikazivana serija Svemir 1999 (valjda oko 1974-5 ili 1976) i to je bilo to (inače sam tu seriju nedavno skinuo preko torrenta - kakvo
smeh smeh smeh smeh
To uglavnom vazi za sve stare serije i filmove ovog zanra. Ja ih gotovo sve imam narezane, kao i dobar deo SF filmova. Cesto se vratim da ponovo nesto pogledam, a to sam uglavnom cinio uz podesavanje prevoda. Sa ove vremenske distance se cesto pitam sta mi se to tada svidelo u njima. Pogledaj recimo prve i poslednje Star trek epizode (1966 - 2002) ili Doctor Who. Kulise, gluma, brodovi i sl. Nebo i zemlja. Ili to je tada bilo vauuu, pogotovo za nas klince ispred crno belih TV-a. Laughing
Odg: Predstavite se By: drazen23 Date: 13.12.2010. 16:41:51

Slažem se, kao klinac imaš neke druge kriterije. Meni je u to doba mogućnost propuštanja jedne epizode svemira 1999 bila ravna propasti svijeta, a kako sam odrastao tako su se počeli stvarati nekakvi kriteriji i malo više kritički sam se odnosio prema odgledanom (pročitanom, preslušanom).
Uglavnom u sjećanju mi je ostalo nešto fantastično vezano za tu seriju i ponovno gledanje mi baš nije trebalo, snovi se lako rasprše, imao sam 10-ak godina, crno-bijela tv, do tada sam čitao uglavnom stripove, a sad je sve drugačije.
Star trek je možda ipak malo drugačiji, jer bez obzira na očajne kulise i kostime originalne serije ipak je duh sadržaja (scenario) nekako ostao dosljedan sve do kraja Voyager serije (Enterprise nisam baš pratio).
A u ponovnom gledanju svemira 1999 nisam našao ništa za što bi mogao reći, e ovo valja, sve je ili očajno ili totalno bez veze, i gluma i kulise a posebno scenario, baš sam se ko mali zakačio za glupost.
Odg: Svemir 1999 (Space: 1999) By: mrspock9066 Date: 08.04.2011. 00:37:32

Dan555 svaka ti cast na ovom postu, ohrabrio si me jer sam mislio da se jedino ja u mojim krugovima secam ove serije. Neko je pitao kada se to emitovalo, pa godine ne mogu da se setim ali znam termin.... PETAK U 20:00 casova na jedinom programu tv beograd, a televizor je bio stari lampas EI nis crno beli bez UHF tunera i tezak nekih 30 kg heheheeh
Odg: Svemir 1999 (Space: 1999) By: dan555 Date: 08.04.2011. 01:18:58

Ma, i drugi se vrlo dobro sećaju tih starih serija samo su lenji da napišu prikaz (a i nisu zaludni k'o ja da ih ponovo odgledaju). Mr. Green

E, hvala za podatak kada je išla. Meni je sasvim isčilelo iz sećanja kada je koja serija prikazivana a baš bih voleo da ih smestimo u odgovarajuće godine, vreme i TV stanicu.