SF tim Serije
Pages: 12345
Eureka By: dan555 Date: 19.09.2009. 16:08:43

Eureka (2006)

Simpatična, dobro urađena tvrda naučna fantastika za celu porodicu i komšiluk (smestih sve u jednu rečenicu Very Happy).

Mislim da ove dve odrednice zaista najbolje opisuju seriju - simpatična i dobro urađena (ili kvalitetna u svim segmentima, kako god želite).Eureka ja naizgled sasvim prosečan provincijski gradić negde u Američkoj unutrašnjosti. Ima oko 3.000 stanovnika, jednu školu, muzej, kafe-restoran, šerifa, veliku firmu u kojoj su svi stanovnici zaposleni...
No, to je samo privid. Grad je naseljen genijalnim naučnicima, koji svi rade u super-tajnom vladinom naučnom institutu Global Dajnamiks (Global Dynamics (GD)). Sam institut a i ceo grad su pod strogom kontrolom i čuvani su zaštitnim poljima koja skrivaju zgradu GD-a od pogleda.

Institut je osnovan još davno pre drugog svetskog rata i od tada se u njemu bave kako osnovnim naučnim istraživanjima tako i pravljenjem raznoraznih naprednih sokoćala. Raspolažu takvim saznanjima i naprednim tehnologijama da su barem 40 godina ispred ostatka sveta. To je naučno-fantastični element serije. Svega tu ima - veštačkih inteligencija, kontrole vremena, meteoroloških uslova, veštačkog sunca, čudnog artefakta koji je veza sa sveznajućim delom vasione... ceo spektar nama dragih SF pojava. Jedino čega nema (barem za sada) su vanzemaljci.

Ove tehnike su delom tajne pa ih drže u zgradi instituta, a delom su dostupne u samom gradiću i te koriste svi. To takođe daje šarm seriji, jer vidimo zgodne spravice svuda po gradu, ljudi ih vade iz džepova, voze ih, i sl. Pravi praznik za neodrasle dečake srednjih godina. Very Happy
Ako tome dodamo i gomilu vrlo zgodnog ženskinja koje obitava u gradu užitak je kompletan. Very Happy
(a rekao bih i da je muški deo ekipe zanimljiv ženskoj publici..)

Čak su i deca genijalna i za domaći zadatak prave ozbiljne (i opasne Smile) projekte, koje posle mora da rešava šerif.
Kada vidite nešto neobično, nije vam se učinilo, "to je Eureka" - sve je moguće.

Produkcija je odlična, scenario takođe, kao i muzička podloga. Glumačka ekipa je sastavljena od ne tako mnogo poznatih imena ali svi su iskusni i dobri glumci.
Specijalni efekti su korektni i uverljivi ali nisu nametljivi, ovo nije serija u kojoj je tehnička strana dominantna.

Veoma se posvećuje pažnja odnosu među likovima (to je ono "za porodicu i komšiluk"), ima tu razno-raznih simpatija, ljubavi, razlaza, tužnih i bolnih rastanaka... ali ni jednog trenutka ne pada u sapunicu. Sve je dato sa pravom merom.Ako je ovoj seriji u opšte moguće naći manu, za mene bi to moglo da bude premalo dinamike u vidu jurnjave ili pucačine, napetih scena, kojih, naravno, ima, ali možda bi bilo još bolje da ih ima makar mrvicu više. Ovako kako je sada, sa likovima koji su manje-više svi dobrice ili simpatični namćori, nema tenzije koja bi, možda, više odgovarala mlađoj publici, navikloj na čistu akciju.
Ovo je donekle razumljivo, jer Eureka je strogo kontrolisan grad, u njoj nema mesta kriminalcima niti psihopatskim serijskim ubicama. Posao šerifa ovde nije da juri i upucava loše momke, pa zato ni nema previše jurnjave i pucnjave. Njegov posao više zahteva promućurnost nego brzo potezanje...

S obzirom da je Eureka najgledanija kablovska emisija u danu emitovanja, očito da i ovako ima dovoljno publike, pa moju primedbu slobodno zanemarite. Smile

Na IMDb sam seriji dao 9/10 jer je vrlo blizu savršenstvu, barem za ovakvu vrstu serije.

Za ovu seriju su podjednako važni likovi i radnja. Ovde su likovi pravi, živi i njihove emocija i način na koji prihvataju (ili ne) ono što im se dešava je veoma bitno i prati se sa zanimanjem. Epizode povezuje razvoj međuljudskih (pre svega emotivnih) odnosa, koji se polako odmotavaju.

Druga stana je radnja. Svaka epizoda je celina u smislu da se javi neki problem, po pravilu neki naučnik u GD nešto zabrlja, pa šerif mora da traži uzrok, povezuje činjenice da bi pronašao "krivca", i pomaže naučnicima da spasu svet od novonastale opasnosti.
Drugi nivo radnje (tokom prve dve sezone) je upoznavanje sa artefaktom koji se čuva u GD i posledicama njegovog delovanja. U trećoj sezoni artefakt zamenjuje jedan zagonetan lik kao središte događanja a kasnije, kada ode iz serije, stvari se više okreću vezi šerifa i nove naučnice, tako da (najzad) i Karter nađe sreću u ljubavi.Kako su likovi veoma bitni, a i veoma simpatični da prozborim koju i o njima.

Šerif Džek Karter je u Eureku došao slučajno. Bio je savezni šerif i sprovodio je maloletnog delikventa (svoju rođenu ćeru) do njene majke. Posle sudara, završio je kod lokalnog šerifa. Usput se uključio u rešavanje čudnog događaja u gradu i, kada stari šerif bude onesposobljen, preuzima šerifsku značku. Tako je postao građanin Eureke, a sa njim i njegova ćera Zoi.
U gradu gde je prosek inteligencije genijalan (jes' i prosek može biti genijalan, neću da čujem ni reč... Very Happy), on je jedan od retkih primeraka "normalaca" (u gradu je to posprdan naziv za osobe male, pardon, samo prosečne inteligencije  Razz). Ovo vrlo-veoma zgodno dođe da scenaristi ubace kratko objašnjenje šta se zapravo dešava i u čemu je problem te epizode. Obično neki od glavnih naučnika mu u par rečenica (a i nama gledaocima) "nacrta" šta je u pitanju. Možda tu ima malo preterivanja sa time da Karter (pre)često ne ume ni da izgovori naziv nekog složenog hemijskog jedinjenja ili sl, ali, opet, ovo je serija pravljena za Amere, treba da imamo razumevanje za njihovo "usmereno" obrazovanje. Razz

Uprkos nepoznavanju nauke i prosečnom IQ, šerif uvek nađe/smisli/ukopča rešenje i za situacije za koje naučnici kažu da nije moguće rešiti. On kaže da ima "uličnu" inteligenciju, odnosno, da se dobro snalazi u realnim situacijama i nikada ne odustaje. Uspešnost u poslu mu priznaju svi, čak i šef GD-a (inače nobelovac), koji ga na neki način i ne "miriše" posebno jer je ispod njegovog intelektualnog nivoa.
Kolin Ferguson kao šerif je, barem meni, pravi izbor. Odlično mu je legao lik šerifa.

Dr Alison Blejk je glavna žeMska u seriji (barem u prve dve sezone). U početku je agent zadužen za bezbednost i samim tim je prirodni saradnik šerifa pa je stalno sa njim. Tokom prve dve sezone smo očekivali da se njih dvoje "smuvaju" jer je, očito, postojala međusobna "hemija" ali život... hmm... scenaristi su smislili nešto drugo, tako da... pogledajte sami...
Tokom serije, Alison napreduje i postaje "big bos".

Glumi je "Salli Richardson-Whitfield" (bila u DS9 Fenna/Nadell, u epizodi "Second Sight"), ubedljivo i lepo. Što se tiče izgleda svih glumica, ogromna većina su baš dobre "ženske". Za Sali nisam bio načisto je li ili nije, jer je stalno odevena u strogi poslovni kostim, sve dok je u epizodi kada Karter, zbog neke hemikalije, postane neodoljiv svim ženama nisu skinuli u donji veš... nema dileme, jeste Ženska!Najzanimljiviji a i najoriginalniji ženski lik je zamenik šerifa Džo Lupo u liku i stasu fantastične Erike Sere (Erica Cerra). Zamenik Lupo je devojka zaluđena oružjem, bila je u spec. jedinicama u vojsci, utrenirana je do savršenstva, sa lakoćom savladava ogromne marince, puca iz svih kalibara a najvolE puške, što veće to bolje. Very Happy

Vrrrrlo lepa (da ne kažem seksi) devojka, kojoj izvanredno stoje i šerifska uniforma i balska haljina, i skupljena kosa na dužnosti i paspuštena na zabavi. Uz to je i više nego solidna glumica pa eto dobitka i užitka u gledanaju serije.

Glumila je i u BSG - Maju (ako se dobro sećam, to je jedna od Baltarovih pristalica, vernica), cele četiri epizode.

Odlična je kao "tvrdi" organ reda, pri tome ni trunke muškobanjasti na njoj.
Ona je jedina koja misli da bi bila bolji šerif od Kartera i stalno mu zvoca da je unapredi. Otvoreno mu kaže da je trebalo da ona nasledi starog šerifa. Kako je fizički spremnija od Džeka, a i bolje poznaje oružje visoke tehnologije kojim raspolažu, ne propušta priliku da mu to nabija na nos, što uvek bude smešno-simpatično. Very Happy
Ipak, njih dvoje su prijatelji i cene se međusobno.

Dr Henri Dikon (Joe Morton) je lokalni univerzalni genije, koji je učestvovao u raznoraznim projektima GD-a kao vodeći stručnjak. Neka vrsta je i savesti Eureke jer bavljenje naukom shvata kao način da se poboljša svet. Ne slaže se sa time što projektima GD-a rukovodi ministarstvo odbrane a i protiv je ulaska komercijalnih kompanija u institut. Najbolji je prijatelj šerifu i najčešće mu pomaže oko rešavanja teških problema koji zahtevaju vrhunsko naučno znanje. Zanimljiv lik i solidan glumac.

Zoi Karter (Jordan Hinson) je ćerka šerifa, buntovna šiparica, koja kroz seriju postaje dobra devojka, ali i dalje uspešno "trenira nerve" svog oca.
Ovo je jedini lik koji mi se ne dopada od samog početka. Da li zbog glumice koja, na neki način, odudara od ostatka ekipe ili je do samog lika, ne znam.

Dr Nejtan Stark (Ed Quinn) u početku glavni šef GD-a, kasnije samo jedan od naučnika, i, što je još važnije, bivši muž Alison Blejk. Uštogljeni, genijalni, nadmeni, simpatični birokrata... Stalno u nekom antagonističkom odnosu sa šerifom, ili ga podcenjuje ili mu, preko volje, prizna da ja ipak uspeo da reši problem.
Dobro odglumljeno.

Dr. Daglas Fargo (Neil Grayston ) najmlađi genijalac i doktor nauka u ekipi. Zadužen za infantilno ponašanje i pravljenje gluposti koje često izazivaju moguću katastrofu u Eureki. Zanimljiv i dopadljiv lik, tipičan gik (a najzad je i on uspeo da nađe devojku...Very Happy).

Dr Beverli Barolu, je gradski psiholog, drži pansion "na kraju grada" i savetuje sve stanovnike kada im zatreba pomoć stručnjaka. Jedini lik "sa tajnom", skoro od početka se vidi da nešto "mulja" i ima malo drugačije ciljeve i zadatke od ostatka Eureke. Tokom druge sezone se ta tajna razreši i ona, na moju veliku žalost, odlazi iz stalne postave, ali u kasnijim epizodama se može očekivati povremeno.
Za "Debrah Farentino" koja glumi ovaj lik nisam bio načisto da li je i ona jedna od lepotica iz serije, jer prvih epizoda čas izgleda zanosno, čas ne. Tek kasnije je promovišu u gradsku neodoljivu lepoticu. Fargo, na primer, ne može da odvoji oči od nje, naročito mu ispadaju na njen dekolte.
Naravno, potražio sam podatke o njoj i zinuo kada sam video da je samo jednu godinu mlađa od mene! Posle dvoje dece i nekoliko brakova može bez problema da glumi seksi-damu, alal joj ćufte (zna li da Gi sprema??? Very Happy).

S.A.R.A.H je veštačka inteligencija eksperimentalne popuno automatizovane kuće (prepravljen raketni silos) u kojoj živi Karter sa ćerkom. Sara ume da se oseća usamljeno i napušteno ako šerif pomisli da ode iz Eureke, ume i da se ponaša ljubomorno a vodi i računa o celoj Eureki, pa dela samostalno da spreči eventualnu katastrofu. Treba se navići na život u kući koja ima ličnost. Laughing

Uhhhh... ima još likova koji su stalno prisutni u seriji, ili su se priključili kasnije i pridružili se vodećim... ali i ovoliko je dovoljno da se vidi koliko je Eureka zanimljiva za gledanje.

Broj epizoda raste sa svakom sezonom. Prva ima 12 ep. druga 13, treća 18, a za četvrtu, koja će ići na leto  2010. najavljuju 22.Smile

Snimljeno je i 8 vebizoda (Eureka: Hide and Seek) od po 2 minuta, 2006. To je kratka epizodica u nastavcima u duhu cele serije. Snimak je baš loš, na žalost.

Meni se veoma dopada (valjda se to vidi i po tome koliko sam se raspisao o njoj a nisam još ni sve rekao...).

Slobodno mogu da preporučim Eureku za gledanje svima (i komšijama).

http://www.imdb.com/title/tt0796264/

Odg: Eureka By: valiant68 Date: 20.09.2009. 02:23:49

Bravo Dane, cim savatam vreme ima da potrazim seriju. Hvala kolega.
Odg: Eureka By: sivka Date: 20.09.2009. 02:29:03

Serija je odlična. Preporučujem  Laughing
Odg: Eureka By: valiant68 Date: 20.09.2009. 02:42:39

Duboki naklon  Cool Ma oni japanci nisu zdravi od jedenja ribe vec sto se stalno klanjaju, dobro za telo.
Odg: Eureka By: Nesa Date: 06.10.2009. 01:16:42

Kako sam ljubitelj druge vrste SF, nemogu da kazem da je serija vise od dobra.
Mislim da je upotpunjavaju dva glumca i to serif i Fargo koji svojim gegovima i komicnoscu cine da serija postaje zabavna.
Inace kao i svaka serija, kad se primite odgledate je lako.
Moze se pogledati.
Odg: Eureka By: coadaman Date: 19.12.2009. 07:21:40

Ako mene pitate, ova serija je vrh za ubijanje dosade, skroz  je super, sa dobrom dozom humora u sebi...admin edit: izbrisano pitanje o Torčvudu, zato što se ne odnosi na temu, kao i potonje poruke.
Odg: Eureka By: dan555 Date: 11.07.2010. 20:50:28

Počela četvrta sezona! Jeeeeeee!!! igra
Odg: Eureka By: plotz Date: 12.07.2010. 21:18:03

Opuštena serija skroz,na kom kanalu ide SE04?
Odg: Eureka By: Sal Date: 12.07.2010. 21:27:29

A ko će mi nareckati to hvaljeno čudo, pa da i ja gvirnem?  Laughing
Odg: Eureka By: Nesa Date: 13.07.2010. 00:54:32

Naravno znas gde ga ima. Ali kad da se vidimo ili kako da ti ga doturim? Sad
Odg: Eureka By: Sal Date: 13.07.2010. 01:09:05

Joj, malo teže... prezauzet sam skroz do kasne jeseni... Crying or Very sad
Videćemo nešto...
Odg: Eureka By: dvab Date: 16.07.2010. 16:45:47

. i što se mene tiče odlicna serija.... za nju sam saznao ovde na forumu pre možda mesec dana
i vec sam sve odgledao ......sviđa mi se njihov izbor za ime škole
Odg: Eureka By: dan555 Date: 20.07.2010. 19:38:29

"Zaraza" resetovanja serija prešla je sa Zvezdanih staza 11 na Eureku. Baš su ga izmešali pozicije likova. Ali, ne deluje loše. Mr. Green
Odg: Eureka By: dan555 Date: 17.09.2010. 01:46:01

Posle osam epizoda pauziraju seriju, bez naznaka kada će biti nastavljena. grrr

Pomislio sam da je ovo izuzetak, da je resetovana serija koja je u punoj snazi, ali razvoj radnje ukazuje na to da su scenaristi ipak ostali bez ideja pa su posegli za tim trikom.
Za mene dobra stvar je povratak doktorke Barolou ali ima je samo na momente. Evil or Very Mad
Radnja nije nezanimljiva, ali meni je slabija od prethodnih sezona. Mnogo su počeli da brljaju oko putovanja kroz vreme.

I dalje je Eureka jedna od boljih serija, ali daju nam je na kašičicu. Sad
Odg: Eureka By: SuperFrog Date: 29.12.2010. 23:01:11

Ne tako davno pregledam sta imam na DVR-u, kad tamo Eureka, jedna epizoda. Rekoh, ne sjecam se da sam vidio da ce je ponovo emitovati pa mora da emituju neke starije epizode, kad ono 'Bozicna' eureka.

Ukratko, Karter prica djeci (koja su primorana da ga slusaju) oko kamina sta mu se desilo za bozic ranije. Sve u svemu, tu je i Djeda Mraz sa poklonima, koji usput (naravno) umalo da unisti Eureku.... (da ne kvarim sad onima koji ovo jos nisu gledali Smile)