SF tim Serije
Pages: 1
Praiskon (Primeval) By: dan555 Date: 20.07.2009. 15:38:57

Praiskon (Primeval) (2007)

Naziv serije se različito prevodi, RTS ju je emitovao kao "Posetioci iz davnina".
Emitovane su tri sezone, sa malim brojem epizoda - 6, 7, 10.Ova britanska serija ima baš sve što SF-akciona serija treba da ima - dobar scenario, kvalitetne glumce, režiju, specijalne efekte i animaciju... Sve u duhu odlične britanske škole TV serija.
Nema one američke želje da zaguše gledaoce nepotrebno grandioznim scenama i neverovatnim spec. efektima. Ovde je sve odmereno i taman kako treba.

Radnja se odvija na dva nivoa.
Prvi počinje i završava u istoj epizodi - otvori se vremenska anomalija negde u savremenoj Velikoj Britaniji, nešto izađe iz nje, ekipa "to nešto" juri i na kraju ga ili utepa ili vrati kroz anomaliju u njegovo vreme. Neke životinje koje prođu kroz anomaliju su toliko dobroćudne i simpatične da završe kod članova tima kao kućni ljubimci, ali uglavnom izlaze opasni grabljivci, koji bi da nešto čalabrcnu u 21 veku, ljude uglavnom.

Drugi nivo je razvoj radnje i likova tokom serije. Polako se stiču znanja o osobinama anomalija, postaje moguće detektovati ih čim se pojave, pa zatim i zaključati ih, čak i predvideti gde i kada će se u budućnosti pojaviti. Sve ovo je tako izvedeno da deluje veoma logično, čak i gledaoci mogu da malo mozgaju o tome i tako se više uključe u radnju. Nema glupih rešenja koja padaju "sa neba", bez ikakvih prethodnih najava.

Tokom serije se razvija slika alternativnog sveta i sudbine ljudskog roda u njemu. Kako neki likovi posećuju i budućnost u njoj vide mnogo toga što im nije po volji, što utiče na njihove ciljeve i ponašanje.Ekipa koja se bakće vremenskim anomalijam se okupila praktično slučajno. Glavni lik je profesor Kater, prati ga njegov laborant, zatim genijalni ali smušeni student, a spolja dolazi i mlada devojka koja je radeći u zoovrtu postala stručnjak za postupanje sa životinjama (PR za životinje Very Happy). Pridružuju im se, naravno, i državni službenici, ženska za terensko delovanje i njen uštogljeni šef. Tu su, a kako bi drugačije moglo, i specijalci.
Osnovni zadatak ove družine je da sanira štete koju načine posetioci iz prošlosti (ali i budućnosti), spasu ljudske živote, i uz to, otkriju otkuda sad pa te vremenske anomalije, kakva im je priroda i plata. Very Happy

Po potrebi i sami odu u drugo vreme tako što lepo ušetaju u anomaliju.Životinjskih vrsta ima i dobro nam poznatih izumrlih, nekih za koje nikada nismo čuli, ali i onih koje će tek nastati i upravo te će imati bitnu ulogu u radnji.

Tokom cele serije postoji i lik koji sve radi po svome i sa samo sebi poznatim ciljem i predstavlja glavnog negativca. Ovaj lik je profesorova izgubljena žena, koja o anomalijama zna više od drugih.
Džulijet Obri (Juliet Aubrey), koja tumači ovaj lik, je jedina nedovoljno ubedljiva u celoj glumačkoj postavi. Ne kažem da je ona loša glumica, naprotiv, samo joj uloga zloće nije legla. Malo previše insistira na nekom zločestom osmehu (koji joj, uzgred budi rečeno, lepo stoji).Svi ostali likovi su, mahom simpatični.
Profesor (Douglas Henshall) pati za izgubljenom ženom i traži je kroz razne epohe, ali kada se ona otkrije shvati da ga je napustila, i emotivno se okreće onoj državnoj službenici (Lucy Brown). Student (Andrew Lee Potts) je trapavo zaljubljen u lepuškastu loptastoglavu seksi zoo-čuvarku (Hannah Spearritt) koja se šetka po kući u donjem vešu, a ona "pada" na asistenta (James Murray), koji baš i ne reaguje na nju. Svo ovo zamešateljstvo u emocijama daje dodatnu dinamiku odnosima među likovima ali bez sapunastog preterivanja.
Kao što već rekoh, sve u ovoj seriji je rađeno sa pravom merom.

Tokom sezona dolazi do ubacivanja novih likova i odlaska nekih od glavnih.Scenaristi su se očito potrudili da serija ima smislenu radnju, koja se lepo razvija iz epizode u epizodu. Životinje i pradavna vremena iz kojih dolaze su objašnjena u skladu sa naučnim saznanjima i da nije nekih gluposti koje su ubačene samo akcije radi, serija je mogla imati i saznajnu umetničku vrednost i poslužiti za promociju paleontologije, geologije, metereologije...

Sve što obrađuje putovanja kroz vreme mora imati i neke nedoslednosti i gluposti. Za divno čudo, ovde nelogičnosti u samoj radnji skoro da nema, barem ih ja nisam zapazio. Na žalost, autori su se sapleli o sasvim druge stvari, koje su mogli izbeći.

Neke od gluposti:
- U jednoj epizodi, modernu poslovnu zgradu okupiraju crvi-predatori veličine čoveka a došli su iz davnih vremena ranije atmosfere Zemlje, kada u njoj nije bilo slobodnog kiseonika, koji je za tadašnje organizme bio otrovan. Sve su to tokom epizode lepo objasnili a kasnije i iskoristili da se reše napasti, ali zanemarili su činjenicu da tada nije bilo višećelijskih organizama, a kamoli ogromnih crva sa tkivima i organima. Greška iznosi pravu "sitnicu" od par milijardi godina, jer prvi višećelijski organizmi su nastali u kiseoničnoj atmosferi.
Ipak, ovu glupost im nisam zamerio, više mi je delovala kao omaž starijim filmovima sa čudovištima, recimo trifidama. I da, slatko sam se smejao tim "opakim" grabljivim crvima, bilo je zabavno gledati ih. Smile

- Ima poprilično i ogromnih insekata, škorpija veličine automobila, stonoga kao omanji voz "Ćira" i sl. I opet su lepo objasnili da te živuljke dolaze iz doba kada je bilo više kiseonika u atmosferi nego danas (čak su pokazali da plamen gori jače u toj sredini, što je za svaku pohvalu), ali napravili su brljotinu jer u našem dobu ti insekti bez ikakvih problema jure i čak sustižu ljude.
Veliki insekti su zaista postojali a to im je omogućio baš pomenuti višak kiseonika (ili povećan atmosferski pritisak). Insekti nemaju pluća i ne mogu regulisati količinu udahnutog vazduha kada im ponestane daha. Dišu kroz otvore u abdomenu prirodnim strujanjem vazduha i to im je što im je. Samo neki leteći insekti mogu mahanjem krila da malo "poguraju" vazduh u svoje traheje ali ni to nije uporedivo sa plućima.
Ti veliki insekti (ali ipak ne tako veliki kao u seriji Very Happy) bi u današnjoj atmosferi bili barem ošamućeni ako bi u opšte mogli da prežive. Ništa od jurenja ljudi za pravljenje sendviča i meze.

S obzirom ne to da ove životinje imaju veliki značaj za radnju serije, ipak su mogli malo da obrate pažnju na to da usklade opis okoline iz koje dolaze sa njihovim ponašanjem u našem vremenu.

- Ogromni dinosaurus juri jadnog (i sićušnog) čoveka da bi ga smazao... jeste, mnogo filmična scena, neizbežna u ovakvim filmovima i serijama ali poprilična glupost. Već sam negde na forumu pisao o tome pa ću ovde samo reći da su takve scene smešne kao što bi bilo smešno gledati lava kako vija miša da bi ga pojeo. Veliki predatori love veliki plen, mi smo im premali da bi gubili vreme na nas, al' onda nema o čemu da se snima epizoda, pa im i ovo opraštam. Very HappySeriju je snimila kuća "Impossible Pictures" za TV-stanicu "ITV". Na domaćem terenu imala je lep uspeh, sa više od 20% učešća, uprkos malom padu tokom treće sezone. Za američko tržište je emitovana na "BBC America" i dobila dobre kritike.
Ostaje nejasno zašto je "ITV" otkazala ovu seriju.
Autori serije kažu da imaju želju da je nastave, u nekom obliku.

Što se mene tiče, Praiskon je dobra serija, nenaporna i zabavna, vredna gledanja.

http://www.imdb.com/title/tt0808096/
http://en.wikipedia.org/wiki/Primeval

Odg: Praiskon (Primeval) By: Nesa Date: 20.07.2009. 15:47:29

Zadnje sezone mi se upravo skidaju.
Video kod nas na programu pa reko da skinem posto nista konkretnije nisam imao Laughing
Nasao i prevode i jos samo da se sloze, mada sumljam posto je skidano sa HDTV a i oni ubacuju delove sa reklamama. Mr. Green
Odg: Praiskon (Primeval) By: dan555 Date: 20.07.2009. 16:02:01

Ja sam prvu sezonu gledao na TV-Ju a ostale sam skinuo pre par dana i sada dovršavam gledanje treće sezone.

Mislim da sam samo par titlova morao da dorađujem.
Odg: Praiskon (Primeval) By: Nesa Date: 20.07.2009. 16:08:20

E ako je tako bice super. Nagomilalo se materijala za podesavanja titlova tako da mi nebi prijalo da odjednom dobijem i nekoliko serija  Laughing Laughing Laughing
Odg: Praiskon (Primeval) By: yugo 45 Date: 22.07.2009. 20:28:03

skinuo sam seriju zato sto nemam nista pametnije da gledam u ovom trenutku(čekam capricu i stargate universe)

za podnevnu razbribrigu je ok mada bi mi se više svidjalo da nisu ubacivali negativce u seriju  onog leeka i njegove
prva sezona mi se svidja više od druge a videćemo kakva je treća
Odg: Praiskon (Primeval) By: dan555 Date: 22.07.2009. 20:45:25

Treća je po meni najslabija. Ekipu je preuzeo eks-pandur i sve je otišlo u pravcu akcione serije, a ja baš voleo profu i njegova otkrića u vezi anomalija.

Ima i jedna epizoda "za popunjavanje" vremena, ali srećom sledeće su dobre pa može da se progleda kroz prste za tu kratku slabost.

Kraj je logično završio sezonu ali očito da su autori bili skroz-naskroz ubeđeni u dalje snimanje serije pa su razbucali likove po raznim vremenima.
Odg: Praiskon (Primeval) By: yugo 45 Date: 24.07.2009. 12:00:40

odgledah sinoc i desetu  poslednju epizodu
sto kaze dan scenaristi su spremili nastavak i za sledecu sezonu ako je bude
ako je nebude nikom nista necemo mnogo izgubiti
od pocetne sezone 3-4  glumca su napustili seriju
dal su izabrali pogresne ljude  na kastingu ili su ti isti  nasli bolje uhlebljenje  ne znam
po mom misljenju uopste nisu trebali da izmisljaju neprijatelje  u seriji ,
 valjda su hteli nesto na fazon dosije x-a
recimo samo da su gurali anomaliju ,njene  karakteristike  pa zivuljke koje iskacu , istrazivanje tih svetova dal su proslosti ili u buducnosti  neki cisti sf
nije  jednostavno bilo  potreba za losim momcima u ovoj seriji

ovako ispada kad bi napravili seriju o kuvanju kafe morali bi da nadju odmah pored glavnog lika i njegovog neprijatelja u kuvanju kafe  grrr grrr grrr Odg: Praiskon (Primeval) By: valiant68 Date: 13.08.2009. 00:55:09

Ja sam je povremeno gledao, simpaticno al nije uspela da me zarazi da gledam kad je sledeci termin. Retko sta me u poslednje vreme privuklo a ispalo je da nema veze sa ovim zanrovima, serija Lud zbunjen normalan. Dobili smo Trotere sa ovih podneblja.
Odg: Praiskon (Primeval) By: elite Date: 13.08.2009. 12:38:16

Frapantno! Mene ta serija toliko izludjuje da dobijam zelju da razbijem TV, onda se setim da postoji i daljinski   Mr. Green pa lepo promenim kanal  Twisted Evil
Odg: Praiskon (Primeval) By: dan555 Date: 17.12.2010. 22:03:42

Četvrta sezona kreće 2. januara, a već je najavljeno da će biti rađena i peta sezona.
Napravili su pauzu dugu 573 dana. Shocked
Odg: Praiskon (Primeval) By: dan555 Date: 10.02.2011. 02:10:10

Još samo jedna epizoda do kraja četvrte sezone.

U potpunosti su prešli na čistu akciju - nešto/neko istrči iz anomalije, oni ga jurU i tako to...
Ima i dešavanja među samom ekipom, ali tek mrvicu.
U skladu sa žanrom, ekupu sada čine mlađi od 30 leta, uz dvojicu starijih šefova, koji su pomalo sporedni likovi.

Od stare ekipe tu je nekada smušeni i trapavi student, a sada iskusna "legenda" u jurenju onoga što prođe kroz anomaliju.
Prati ga i mala simpatična glavata seksi plavušica, ali sada, takođe iskusna "loviteljka svega i svačega" nešto se mnogo uozbiljila pa nije interesantna kao ranije.
Još poneko je pretekao iz prethodnih epizoda.

I dalje mi je serija fina, zabavna, neopterećujuća.
Ima samo 7 ep. što može delovati malo, ali verovatno bi dosadilo u nedogled gledati istu matricu radnje. Ovako je taman.

U 7. ep. su fino zakuvali radnju, uveli misteriju oko nekih likova i samih anomalija. Opet se nazire priča (zavera?) iza juri-uhvati-vrati kroz anomaliju radnje, nešto što bi povezalo više epizoda.
Pretpostavljam da će nešto ostaviti i za petu sezonu, ali nadam se ne previše, da će ipak koliko-toliko zaokružiti ovu.

I dalje preporuka za gledanje.
Odg: Praiskon (Primeval) By: dan555 Date: 14.02.2011. 16:10:03

Serija je ipak završena. Na jednom sajtu je najavljena osma ep. kao finale sezone ali to je, izgleda, greška. Četvrta sezona ima samo 7 ep.
Ostavili su sve otvoreno, čekam petu sezonu da'v'dim šta će biti. grrr
Odg: Praiskon (Primeval) By: dan555 Date: 27.05.2011. 22:58:56

Počela peta sezona.
Odg: Praiskon (Primeval) By: dan555 Date: 01.07.2011. 23:14:19

I završena, samo 6 epizoda.
Nastavili su istim tempom kao u 4. sezoni, dakle (meni) dobro. Very Happy

Završne epizode su odlična akcija.
Malo su uprskali samim krajem.
Prežive čova kataklizmu a na pitanje kako je uspeo reče samo: "nemam pojma". Nedozvoljeno aljkavo za ovu finu serijicu. Evil or Very Mad

I dalje preporuka za gledanje.

Ekipa (deo) 4. i 5. sezone.