SF tim Ne SF teme
Pages: 12345
Tehnike verbalnog terorizma By: dan555 Date: 14.06.2009. 02:32:04

Tehnike verbalnog terorizma

Dugo već želim da pokrenem ovakvu temu, ali popisivanje i sistematizovanje svih načina miniranja razgovora je preveliki zadatak za mene. Zato bih da to uradimo zajednički.

Na netu sam uspeo da nađem samo dva članka o ovome, prilažem linkove da ih možete pročitati.
Zahvaljujući Lutalici, dobio sam "Erističku dijalektiku" Šopenhauera, pa sam je skenirao i OCR-ovao (i ispravio koliko mi moć opažanja dozvoljava), tako da je možete preuzeti.

Kod:
http://www.pionirovglasnik.com/index.php?content=279
http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=100433
http://www.4shared.com/file/111647675/2cebdce7/Eristicka_dijalektika_-_Sopenhauer.html

Suština problema je u različitim ciljevima učesnika razgovora. Jedni vode dijalog sa željom da iskažu svoje mišljenje i ČUJU tuđe a drugi da po svaku cenu budu u pravu.
Prvi zaista vode razgovor, dijalog, a za druge to je samo borba, prepirka.
U dijalogu svi su na dobitku, a u borbi uvek je neko pobednik a neko gubitnik.
Samo dijalog ostavlja prijateljstvo, dok prepirke prave neprijatelje.

Neko je rekao:
"Kada i ja i ti imamo po jabuku, pa ja tebi dam svoju a ti meni tvoju, opet imamo po jednu jabuku.
Ali, ako ja imam jednu ideju a ti drugu, pa ih razmenimo, obojica imamo po dve ideje."

Osobe koje žele da razmene ideje ne pate od sujete niti se boje da ne budu u pravu. Jednostavno, žele da saznaju istinu i tako pomognu, pre svega sebi, ali i drugima da se oslobode zabluda. Posledica zabluda je da kad-tad lupimo glavom o zid zbog pogrešnog uverenja.
Žalosno je što većina nas ima manje ili veće zablude, što o sebi, što o svetu u kojem živimo. Neko je svestan toga, neko nije. Od toga zavisi kako će ko voditi razgovor.

Mi smo forum na kome se vodi dijalog i tako se gradi prijateljstvo (pa makar i virtuelno), ali učestvujemo i na drugim forumima gde srećemo osobe koje isključivo vode prepirke i koriste tehnike verbalnog terorizma. Zato imamo dosta iskustva da možemo da sve to saberemo i napišemo nešto smisleno o tome.

Vođenje prepirke ne mora nužno značiti da je osoba koja u tome učestvuje loša ili maliciozna. Nekima je to zanimljivo razgibavanje uma u čemu uživaju. Ove osobe to rade svesno i tačno znaju šta, kako i kada treba napisati i šta žele time da postignu. Ne teže nikakvoj koristi, materijalnoj ili psihološkoj, samo se zabavljaju.

Pravi problem predstavljaju oni koji ove tehnike koriste iz zle namere, da sprovedu neki svoj naum, kao i osobe koje nisu u stanju da razložno obrazlože svoje stavove jer su ih mehanički prihvatili od drugih, bez ikakvog razumevanja. Prvi to rade svesno (što ih, po mom rezonu, čini vrlo-veoma lošim osobama, da ne kažem zlim), a drugi ni ne znaju za drugačiji način, pa nemaju drugog izbora do da celog života primenjuju tehnike verbalnog terorizma. Iz različitih razloga, obe grupe mogu biti veoma opasne. Jedni jer ih činjenicama i zdravim razumom sprečavamo u naumu, a drugi jer bilo kakvu protivargumentaciju primaju kao napad na sopstvenu ličnost.

Internet forumi imaju nekoliko zgodnih osobina za otkrivanje ovih tehnika.

- dok se u razgovoru može računati da će neke reči "odneti vetar" u forumima sve ostaje zapisano, nema povlačenja izrečenog. (savet, ako učestvujete u prepirci, uvek citirajte tekst poruke na koju reagujete, tako sprečavate protivnika da izmenom ili brisanjem poruke obesmisli vaš odgovor)
- oni kojima je "jezik brži od pameti" to mogu i ovde da primene. Takvi se odaju po mnoštvu slovnih grešaka, izostavljanju velikih slova, često i znakova interpunkcije. Nezgodno za njih je što na forumu nemaju opravdanje za to, niko ih ne bije po ušima da brzaju umesto da promisle šta će i kako napisati.
- niko ne može biti nadglasan od blagoglagoljivog sagovornika ili dominatne osobe. Svi u forumu imaju podjednaku priliku da kažu šta misle. Forumi omogućavaju ono što u 3D nije moguće, da svi pišu poruke (govore) istovremeno a da se ništa od izrečenog ne izgubi.
- nigde kao na forumu ne važi u tolikoj meri izreka "Non refert quis sed, quid dicat." Na forumima nema unapred određenih autoriteta, bilo po godinama, bilo  po stepenu obrazovanja i sl. Autoritet se stiče ponašanjem na forumu i kvalitetom napisanog.
- pisanje ipak zahteva više umnog napora nego govor, a zahteva i bolje obrazovanje barem što se tiče gramatike i pravopisa. Ovo je prednost jednima a otežavajuća okolnost drugima. Zanimljivo je posmatrati pismenost različitih strana u "sukobu".
- forumi imaju značajnu prednost u odnosu na 3D, može se citirati deo ili cela poruka. Ovo je divan način da se "protivnik" uhvati u protivrečnosti, kao i da se konkretno i direktno ospori neki iskaz.
- ne postoji mogućnost da vas neko u afektu fizički napadne.
- uvek postoji urednik koji vodi računa o pristojnosti i nad prostacima uvek visi opasnost od proterivanja sa foruma.
- mana virtuelnog razgovora je nedostatak neverbalne komunikacije, ali u ovom slučaju to prerasta u prednost. Osobe čiji je manir u obraćanju drugima ironija, sarkazam, nadmeni ton i stav, nipodaštavanje sagovornika, ovde ostaju bez svog glavnog oružja. Ne mogu ni demonstrativno napustiti "boj" i otići kao moralni pobednici jer nema emotivnog odgovora protivnika. Kako je ovim osobama osnovni razlog "razgovora" hranjenje sopstvene sujete ne mogu se dugo zadržati na dobro vođenom forumu.
- ... (dopišite vi...)


Ovo sam samo na brzinu nabacao prvo što mi je palo na pamet.

DakleM, ako ste voljni, pomozite da sklopimo tekst o tehnikama verbalnog terorizma.
Postavite linkove ka relevantnim tekstovima, dajte primere iz sopstvenog iskustva, napišite svoje mišljenje...
Odg: Tehnike verbalnog terorizma By: SuzanKalvin Date: 14.06.2009. 03:03:22

Dok nisam pročitala drugi deo "Gozbe za vrane" i shvatila da to nije poslednja knjiga u serijalu, odlučila sam da se učlanim na forum Krstarice i saznam nešto više o nastavku. Do tad me nisu zanimali forumi niti bilo kakvo javno internet dopisivanje. Međutim način na koji internet forum funkcioniše , kao nepresušni izvor informacija, me je jako privukao. Kako je vreme odmicalo uključivala sam se i u druge teme osim naučne fantastike i shvatila da forum ima i drugu stranu medalje. A to je to verbalno nasilje. Nije potrajalo dugo i napustila sam forum. Ne zato što nisam imala snage da vodim te bitke, već iz razloga što kad neko počne da prosipa pamet to svakako ne može biti lep prizor, pa čak i u verbalnom smislu.

PS: Izvini što pitam, a šta će ti te tehnike za kasapljenje mozga?
Odg: Tehnike verbalnog terorizma By: dan555 Date: 14.06.2009. 03:55:01

Interesantno mi je razmišljanje o njima.
Nemam nikakve veze sa društvenim naukama, nisu mi bile u sferi interesovanja (osim filozofije dok sam bio mlad, ali ni tu me nisu interesovali međuljudski odnosi), pa mi je novo to što čitam o načinima verbalne borbe.

Osim toga, baš učešće u nekoliko foruma u kojima se gaji različit stil i način razgovora me, na neki način, tera da razmišljam o tome.

Recimo, ako sam već uplovio u admin vode, moram da se bavim i opštim tonom foruma. Pitam se, recimo, otkuda to da postoji više foruma o potpuno istoj temi.
Uzmimo za primer AT-AT i PhT. Oba foruma su iz NS i oba su nastala tako što su se našli trekiji. Kako to da nisu na jednom forumu i u jednom društvu?

Tu je i ZS, forum na kome iole pristojna osoba nema šta da traži, osim ako ne gaji neke mazohističke crte ličnosti. Neshvatljivo mi je da najznačajniji domaći SF sajt sa profesionalcima nije glavno mesto za nove fanove. Umesto toga oni gaje spartanski princip, udri novoga čime stigneš pa ako preživi naš je, u suprotnom nije vredan SF-a.

I zašto se ja samo među vama osećam "kod kuće" a tako mi odgovaraju diskusije na AT i PhT o nekim serijama i filmovima gde na gomili strana do detalja analiziraju svaki njihov aspekt. Probao sam da učestvujem, ali nekako je drugačija atmosfera i "boja" celog foruma, pa prosto osećam odbojnost od njihovih članova (verovatno grešim, ali takav mi je utisak).

Sve je to u širem smislu vezano za ovu temu. Ovde bih da govorimo o lošem načinu "razgovora" jer je sve o čemu bih da pričam preširoko za jednu temu.

Na okupljanju u Zemunu sam nešto o tome govorio. Nigde na netu nisam našao rad o teoriji foruma. Za sajtove takve stvari postoje, ali za forume jok. Pa da probamo mi nešto da napravimo. Želja mi je da vremenom obradimo bon-ton internet foruma, tipove, različite atmosfere, i još što-šta.

Meni su forumi još uvek novost, ipak sam ja čovek u debelim srednjim godinama. Čak i telefon sam dobio tek sa 16 godina, pa vi vidite koliko sam zastareli model.

U početku sam pristupao razgovoru veoma oprezno, i nisam baš video ljude iza poruka. A onda sam shvatio da i u ovom virtuelnom svetu mogu da osetim da li je neko na mojoj talasnoj dužini i da prema toj osobi gajim prijateljska osećanja i neku vrstu bliskosti, iako je nikada neću videti uživo. Sada smatram da imam virtuelne prijatelje oba pola, zahvaljujući nekolikim forumima.

Kada mi je Ender poslao prvi DVD sa BSG, to je bio prvi "upad" virtuelnog u stvarni svet i to mi je bilo neobično ali i lepo. Kasnije sam bio svedok podrške ljudi sa raznih krajeva sveta jednoj, slobodno mogu reći mojoj virtuelnoj prijateljici, u veoma teškom trenutku u životu.

A i na onom Salovom forumu bio sam svedok da i odrasle osobe mogu podleći "zlogovoru" i obmanama na forumu, i to do te mere da završe kod psihijatra. Nisam verovao da je to moguće, ali eto, čovek se uči dok je živ...

Verovatno sam već rekao, ali da ponovim, jedino što bih iz sadašnjosti preneo u svoju mladost je internet. Divna je ovo stvar, ako se koristi mudro i sa razumevanjem. Toliko dobrih osoba iz celog sveta može da se upozna.


ps, skinuo sam pesme sa ruskog sajta za koji je link postavio Neša na drugoj temi i ceo dan slušam te lepe, setne pesme pa sam zapao u neko slično stanje. Valjda zato pišem ovoliku poruku. Rolling Eyes
Kao da sam na beskrajnoj ruskoj stepi pa kraja nema i nema, a Volga širokaja i dolgaja Mr. Green...
Odg: Tehnike verbalnog terorizma By: Sekundica Date: 14.06.2009. 07:22:22

Temu smatram izuzetno zanimljivom i čim nahvatam dovoljno vremena istraživaću u tom smeru. Ovo je jedini forum ne kojem sam redovan, upravo zbog tona koji preovladava i ambijenta bez verbalne agresije i tek povremeno skoknem do Krstarice, isključivo zbog ovdašnjeg članstva koje svraća tamo.

Citat: SuzanKalvin  14.06.2009. 03:03:22
PS: Izvini što pitam, a šta će ti te tehnike za kasapljenje mozga?

Ne znam za Dana, meni poznavanje tih tehnika deluje kao efikasno sredstvo za samoodbranu. Ako ništa drugo, dovoljno je da ih prepoznam pa da ne budem  izbačen iz koloseka onako lako kako bih inače bio.
Ima ona poznata:
"Ne raspravljaj se sa budalom jer će prvo da te svuče na svoj nivo, a onda da te dobije na iskustvo."
Dakle, smanjivanje ili ukidanje ranjivosti po tom pitanju na mene deluje motivaciono.
Da ne bi bilo  udri, nabaviću šlem  radovi
Odg: Tehnike verbalnog terorizma By: Glorija Date: 14.06.2009. 12:11:34

"mana virtuelnog razgovora je nedostatak neverbalne komunikacije" - ove Danove reči me navedoše na pisanje ...

Deda je "čater" a ja "forumaš" to mu dođe na isto sa malim razlikama ...objasniću:
( u oba slučaja imamo "dopisivanje" tj. pisanu komunikaciju među ljudima , plus "voajeri"  Laughing )

- čat je brži   (dedi ne smeta kad greši u kucanju a ja ludim )
- čat je "kraći" (nema "pravog" razgovora u jednom redu, čisto "dobacivanje za stolom" )
- u čatu je lakše "sakriti se" samo se prijavite sa novim nikom (na forumu to malo teže ide )

Sve u svemu - dođe mu na isto: ljudi komuniciraju "pismeno"  Laughing I problemi su isti. Naročito oni sa verbalnim terorizmom.
Zašto je tako rasprostranjen ? (Babina teorija: "uživo" bi popio batine  Twisted Evil) Da li je poenta u tom da je komunikacija u virtuelnom svetu gde je "sve moguće i sve dozvoljeno" ? Da li ga lakše uočimo zato što je dat "napismeno" pa nema onoga: pas laje a vetar nosi ? Možda je razlog to što nekom popuste sve kočnice jer nema prave kazne osim bana ?

Deda ima prijateljicu sa čata (klinički psiholog ) i ona je sve više u "tripu" da ovo prouči.

Varaju se oni koji misle da su "inkognito". Deda ima skriptu i može da pregleda pisanje po danima. Ne može saznati ime ali ... prepoznati budalu  Laughing
Ima i tragedija ... Prijatelju uskoro daju šestomesečni pomen. Kad bi kopirali njegovo pisanje na čatu mogli bi ga nazvati "Razvoj jednog ludila". Nije pomagalo ništa. Jednostavno nije čitao...
Isto je i sa forumima: pišu a ne čitaju šta drugi pišu.
Srećom, foruma je sve više pa svako ko traži na kraju i nađe "svoj" forum. U njemu su ljudi slični njemu i tako postaje "svoj na svome"  Laughing a onda ima i saveznike za borbu  Wink (Možete li zamisliti ovakvu temu na nekom od "onih" foruma ?  Twisted Evil )

Odg: Tehnike verbalnog terorizma By: Кули Date: 14.06.2009. 12:26:45

Citat: Sekundica  14.06.2009. 07:22:22
"Ne raspravljaj se sa budalom jer će prvo da te svuče na svoj nivo, a onda da te dobije na iskustvo."
Dakle, smanjivanje ili ukidanje ranjivosti po tom pitanju na mene deluje motivaciono.
Ja sam zbog ovoga dobrim delom prestao da pricam sa ljudima (da ne kazem sa nepoznatima). Tek kad vidim da se normalno moze pricati, onda se ukljucim.
@suzan
vrlo cesto nema smisla raspravljati se sa nekim ni u stvarnom zivotu, a kamoli na nekom forumu, jer na forumu kad procita poruku ima dosta vremena da smisli odgovor i brani svoje stavove.
I onda tako moze samo da te nervira neko ko uporno brani svoje budalastine, ti njega verovatno isto tako (ako on zaista stoji iza toga) i to ide u beskonacno. Na kraju sam odustao i od pisanija po forumima.

Odg: Tehnike verbalnog terorizma By: Glorija Date: 14.06.2009. 12:50:57

 Laughing Upravo si dokazao "babinu teoriju o pisanju na formima" :

Probaš mnoge pa nađeš neki koji ti odgovara.

Žalosno je što "usput" naletiš na svakakve koji ti ubijaju želju za pisanjem. Rasprave sa budalama, fanaticima, ... Bljak!

Na kraju ćemo imati 2 vrste foruma:
 1. opštu ludnicu u kojoj piše šta ko hoće i napada ko koga stigne ( a čita samo onaj ko je lud  Twisted Evil)
 2. male forume-oaze u kojima se kriju grupe istomišljenika ( kriju se od onih pod 1.)

(Zalutali spadaju u ono što statistika zanemaruje  Laughing i nisu bitni jer će ili odustati od foruma ili pronaći sebe u nekoj od grupa)

Ipak je najgore što, po devizi: "pametniji popušta", mudriji se povlače a oni drugi pišu baš svašta. Posledica navedenog je da budale preuzimaju svet, a pitanje je: dokle ? i: može li se nešto promeniti ?
Može li se nekako bar umanjiti količina verbalnog terorizma ?
Odg: Tehnike verbalnog terorizma By: SuzanKalvin Date: 14.06.2009. 13:09:10

Može li se nekako umanjiti naša osetljivost na verbalni terorizam?
Odg: Tehnike verbalnog terorizma By: Кули Date: 14.06.2009. 13:17:34

Jedini lek ignorisanje. Sa takvima se drugacije ne moze, jer imaju odgovor na sve, i kad vide da nisu u pravu oni smisle neki odgovor i to tako da koliko god udjes u raspravu, njihova uvek bude zadnja. E kad ih ignorises, onda ili cute ili se unormale, a cim pocnu svoju pricu, ti ih opet ignorises Smile

Odg: Tehnike verbalnog terorizma By: Sekundica Date: 14.06.2009. 13:26:43

Citat: SuzanKalvin  14.06.2009. 13:09:10
Može li se nekako umanjiti naša osetljivost na verbalni terorizam?
Lobotomijom? Laughing Laughing Laughing
Odg: Tehnike verbalnog terorizma By: Glorija Date: 14.06.2009. 14:56:10

Citat: Sekundica  14.06.2009. 13:26:43
Može li se nekako umanjiti naša osetljivost na verbalni terorizam?
Lobotomijom? Laughing Laughing Laughing

Njihovom ili sopstvenom ?

 Twisted Evil
Odg: Tehnike verbalnog terorizma By: Sekundica Date: 14.06.2009. 15:04:22

Citat: Glorija  14.06.2009. 14:56:10
Može li se nekako umanjiti naša osetljivost na verbalni terorizam?
Lobotomijom? Laughing Laughing Laughing

Njihovom ili sopstvenom ?

 Twisted Evil

Obe varijante će dati rezultat, uz sitne nuspojave... Laughing
Čujem da i elektroterapija daje dobre rezultate, takođe je primenjiva na obe strane


Odg: Tehnike verbalnog terorizma By: Sekundica Date: 14.06.2009. 15:11:32

E, ovo je još jedan primenjeni oblik pomenutog VT  poster_spam  Embarassed
Vreme je da ovo uozbiljimo  dedica
Odg: Tehnike verbalnog terorizma By: Glorija Date: 14.06.2009. 15:25:55

 Laughing Ma to je samo mala šala  Laughing Laughing Laughing

Lobotomija za njih - sviđa mi se  Twisted Evil Još da im stavimo soli na rep  Laughing

Bojim se da su oni uvek pobednici: toliko su uporni da ili bežite ili odustajete od "ćorava posla".

Ignorisanje jedino "pali", ali ne menja ništa - ostaje sve isto. Kako sprečiti, ili bar smanjiti verbalni terorizam ?

Učenjem pravila i tehnika ? Banovanjem ? (Novi "Krstaši" napadaju  Laughing)
Odg: Tehnike verbalnog terorizma By: NaraYan Date: 14.06.2009. 19:56:40

Vrlo zanimljiva tema. Ja sam se jedno vreme nosio mišlju da za diplomski rad uzmem neku temu koja ima dodira sa internet komunikacijom. Ovo se zasigurno uklapa u koncept.

Na Krsti je prava ludnica. Već duže vreme posećujem samo SF deo i odem do Matrixa da lupam gluposti pošto je to tema za to.
Obično se dešava da ljudi koji su neiskusniji u forumaškim vodama budu ili naporni ili iritantni + nepismeni. Ali, ima i onih koji su takvi stalno, što ne znači da su i u RL takvi. Jednostavno, internet pruža prividno oslobođenje od socijalno konstruisanog (inače prinudnog) ponašanja.

O prepirkama nije potrebno išta posebno naglašavati.
I ja sam se sam zaprepasti par puta sospstvenim postovima od pre par godina (na sreću bilo ih je malo, ili su isprovocirane reakcije), i to otpisujem na neiskustvo.

Dan je lepo rekao... Ovde mi je najlepše. Od svih foruma koje sam ikada posetio, jedino je ovaj "naš" kvalitetan dovoljno za pravu slobodu razmene ideja, za pravi dijalog i pravu raspravu. Mada je pretrpeo jednu krizu ali to je sve prošlost i treba se iskoristiti za jačanje integriteta, kako foruma, tako i članova.